'Situatie in Pakistan onhoudbaar voor christenen'

Stichting Face2Faith helpt minderheden

in Christelijk Nieuws

De christenen in Pakistan worden al jarenlang gediscrimineerd. Dat zegt de Ridderkerker Tim Shahzad, naar aanleiding van de terroristische aanslag in Peshawar. Afgelopen zondag kwamen daarbij zeker 80 mensen om het leven en 120 mensen raakten gewond. Vrijwel al deze slachtoffers waren christenen die net een kerkdienst bezocht hadden. De Pakistaanse Taliban ontkenden verantwoordelijkheid, maar doen dat volgens insiders vaker wanneer er bij een aanslag veel burgers omkomen.

De aanslag wordt gezien als de meest dodelijke ooit tegen Pakistaanse christenen. Diverse bronnen melden dat het dodenaantal bijna twee keer zo hoog ligt als het aantal dat de media naar buiten brengen. Eerder deze week gingen veel christenen in Islamabad, Lahore, Karachi en Peshawar de straat op om te protesteren tegen de overheid. Die veroordeelde de aanslag wel, maar doen volgens de burgers nog steeds veel te weinig om minderheden te beschermen. Volgens een AFP-verslag blokkeerden meer dan 600 demonstranten een belangrijke snelweg. Ongeveer 2000 christenen verzamelden zich bij het regeringsgebouw om hun stem te laten horen. 

De Pakistaanse christen Tim Shahzad is verbonden aan de Face2Faith Foundation. Deze stichting is opgericht om financiële en materiële hulp te verlenen aan minderheden in Pakistan. "Er gebeuren weinig grote aanslagen tegen Pakistaanse christenen," zegt Shahzad. "Toch worden de christenen al jarenlang geterroriseerd. Eerder dit jaar kwamen bijna 40 mensen om bij een aanslag in Lahore. In maart 2013 zijn in de wijk Joseph Colony 160 christelijke huizen en een kerk in brand gestoken." Volgens Shazad is er geen directe aanleiding voor deze aanslagen. "De christenen worden structureel gediscrimineerd en er zijn veel moslimfundamentalisten in het land. De regering zegt wel dat ze jacht maken op de Taliban, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht."

Onder de christelijke minderheid heerst een gelaten stemming tegenover de daders. "Er is niemand die wraak wil nemen. De christenen zijn ongelukkiger met de regering omdat die niets doet. Na de watersnoodramp in 2010 waren veel mensen dakloos. Face2Faith heeft toen een bezoek gebracht aan het rampgebied. Aan de vluchtelingen verstrekte de regering tijdelijk onderdak, maar de christenen kregen kapotte en onbruikbare tenten." Hoe het nu verder moet, weet Shahzad niet. "Met onze stichting proberen we alles te doen wat mogelijk is om de christenen te helpen. Daarin zijn we volledig afhankelijk van giften. Steun vanuit de overheid of de moslimgemeenschap is er simpelweg niet. De regering zegt wel maatregelen te nemen, maar dat is allemaal symboolpolitiek."

+ Website Face2Faith Foundation

Foto's: Tim Shahzad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons