Rikko Voorberg legt z'n geloof op waagschaal

"Anders had ik geen gemeentestichter moeten worden"

in Mediatips

Ooit besloot Rikko Voorberg ondanks zijn studie theologie géén dominee te worden. Dat vond hij beter voor de kerk en beter voor zichzelf. Nu verkent hij inmiddels al twee jaar samen met atheïsten en kunstenaars het verhaal van Jezus in Stroom-West, een nieuw gestichte kerk in Amsterdam-West.

Het woord ‘kerk’ zal Rikko overigens niet altijd in de mond nemen voor Stroom-West. “Soms heet het kerk, soms niet. Zowel christenen als atheïsten hebben namelijk een plaatje bij een kerk of theaterwerkplaats. Ik wil ze graag beide uit hun comfortzone halen en dan ontdekken waar we staan. Wat vinden we belangrijk? Waar leven we voor?”
 
Volgens de Amsterdamse kerkplanter is gemeentestichting niet zozeer het verlagen van kerkdrempels, mooiere liedjes en een hippere band, maar eerder “dat je op straat gaat zitten met mensen die wel geïnteresseerd zijn in het verhaal, maar niet in de kerk.” Zijn missie is in de eerste plaats dan ook niet om mensen te bekeren, maar om mensen “in contact te brengen met het verhaal van Jezus en dan te kijken wat er gebeurt”.

Geloof in de waagschaal 
Daarom krijgen ook niet-gelovige kunstenaars veel ruimte voor de invulling van de bijeenkomsten. Zo was er bijvoorbeeld een dienst waar niet-christenen het Onze Vader mochten wijzigen.
 
Is Rikko niet bang op een dag geconfronteerd te worden met een atheïst met sterkere argumenten, zodat hij moet concluderen dat het verhaal van Jezus toch niet klopt? “Ook ik kan inderdaad de andere kant op bekeerd worden in Stroom-West”, geeft hij toe. “Als ik niet bereid ben mijn geloof in de waagschaal te leggen, dan had ik geen gemeentestichter moeten worden.”
 
Toch ziet hij – tegen de verwachting in – zijn geloof sterker worden: “Ik raak steeds meer overtuigd. Misschien met andere accenten dan eerst. Maar het wordt steeds dieper. Ja, het kan gebeuren dat ik overtuigd raak van een ‘ander verhaal’, maar dan moeten ze wel met zó’n goed verhaal aankomen…” 

Rikko Voorberg is zondagavond 22 september 2013 te zien in ANDRIES, om 00.08 uur op Nederland 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons