President China wil religie tolereren

in Christelijk Nieuws

De Communistische Partij van China moet zich toleranter opstellen tegenover traditionele religies. Dat zegt de Chinese president Xi Jinping. Volgens de president kunnen traditionele religies helpen om een moreel vacuum te vullen. Een opvallende opmerking in een land dat al bijna 65 jaar communistisch is.

Xi is volgens interne bronnen erg bezorgd over de obsessie van het land om veel geld te verdienen. Dat ziet hij als gevolg van een moreel verval. Xi hoopt dat “de traditionele cultuur en religie, zoals confucianisme, boeddhisme en taoïsme, het vacuüm helpt vullen dat nu de corruptie voedt.”

Xi heeft onder meer een campagne tegen corruptie in gang gezet. Maar de bronnen stellen in de krant South China Morning Post “dat Xi begrijpt dat dat alleen de symptomen bestrijdt. Een hervorming van het politieke stelsel en van het geloof is nodig om van de ziekte corruptie te genezen.”

In de beginjaren van het communisme was corruptie een weinig voorkomend probleem. Maar tussen 2008 en vorig jaar waren er volgens officiële cijfers 143.000 veroordelingen van overheidsfunctionarissen wegens corruptie of plichtsverzuim. Dat zijn bijna 80 veroordelingen per dag.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons