Posters 'Jezus Redt' zorgen voor irritatie

Nederlanders willen de tekst uit het straatbeeld

in Geloven

Overal kom je ze tegen: de opvallende posters met de tekst ‘Jezus Redt’. Steeds meer Nederlanders ergeren zich aan de teksten. Joop van Ooijen, de evangelist die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de posters, is zich van geen kwaad bewust en vindt zichzelf geen ‘wildplakker’.

Er komen regelmatig mensen langs bij Van Ooijen om posters op te halen en ergens anders vast te pinnen. “Ik druk de mensen altijd op het hart dat ze alleen mogen plakken op plekken waar dat is toegestaan,” vertelt Van Ooijen aan het AD. “Doen ze dat niet, dan kan ik daar ook niets aan doen. Ik heb ze niet aan een halsband zitten.”
 
Klachten
Vanuit het hele land bellen mensen naar de gemeente om te klagen over de teksten op de posters en willen dat er iets aan gedaan wordt. Ook via Twitter spreekt men zijn ergernis uit. Zo beklagen plaatselijke politici zich met uitspraken als “Is dit een vrijbrief tot wildplakken?” en “Als ik voor de SP een postertje op de verkeerde plaats plak, heb ik meteen een probleem.”
 
Ook de burgemeester van Nieuwerkerk aan de IJssel heeft zich in de discussie gemengd: “Hem hebben wij al in de smiezen, nu de plakker nog.” Van Ooijen, naar wie ‘hem’ refereert, vindt het flauw dat hij aangesproken wordt op het wildplakken. “Als iemand een zak van McDonalds tijdens het rijden uit het raam gooit, moet de politie niet bij McDonalds zijn, maar bij de vervuiler. Dat is met plakken ook zo. Ze moeten de plakker hebben, niet mij.”
 
‘Zolang het niet over Jezus gaat’
Van Ooijen zou vooral posters hebben laten plakken over affiches van housefeesten die in het hele land worden gehouden. Volgens Van Ooijen zijn dat soort feesten slecht voor de jeugd, hij heeft liever dat de jongeren zich in Jezus verdiepen. “Maar die lui van housefeesten worden met rust gelaten. Alles mag in dit land, als het maar niet over Jezus gaat.”
 
Eerder zorgde Van Ooijen ook al voor veel oproer. Hij had op de dakpannen van zijn boerderij ook ‘Jezus Redt’ laten zetten. Na veel discussie kreeg de evangelist toch zijn zin en mocht hij de tekst op zijn dak laten staan. 

 

Foto: Jezusredt.nu

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons