Paus schrijft open brief aan niet-gelovigen

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft een opmerkelijke open brief geschreven aan niet-gelovigen. De brief is gisteren gepubliceerd in de linkse Italiaanse krant 'La Repubblica'. De paus onderstreept daarin de noodzaak van samenwerking en roept op tot een oprechte en constructieve dialoog. Tegelijk wijst hij op de onlosmakelijke band tussen de moderne en de christelijke cultuur.

(imported body)

Franciscus reageert daarmee op twee open brieven van de journalist en atheïst Eugenio Scalfari, die eerder door de krant werden gepubliceerd. Scalfari schreef beide brieven na publicatie van Franciscus' eerste encycliek (pauselijke brief), Lumen fidei.
 
Paus Franciscus schrijft in zijn brief dat de dialoog tussen gelovigen en niet-gelovigen "noodzakelijk en kostbaar" is. Daarbij verwijst hij naar het Tweede Vaticaans Concilie dat de deuren heeft opengezet voor de wereld en een belangrijke impuls gaf om opnieuw een dialoog tot stand te brengen. "De tijd is nu aangebroken voor een dialoog zonder vooroordelen. Voor gelovigen is die ontmoeting met niet-gelovigen geen bijkomstigheid, maar een onmisbare uitdrukking van hun geloof."
 
In een antwoord op de vraag van Scalfari of God ook aan niet-gelovigen vergiffenis schenkt voor hun zonden, schrijft de kerkleider dat ook niet-gelovigen niet uitgesloten zijn van de barmhartigheid van God. "De echte zonde bestaat er, ook voor niet-gelovigen, in om hun geweten niet te volgen." Die optie weerspiegelt zich ook in onze keuze voor goed en kwaad.

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons