Paus roept op tot gebed voor vrede

in Christelijk Nieuws

Vanochtend noemde de Paus de Internationale Dag van Vrede in zijn General Audience, een wekelijkse toespraak in het Vaticaan. Hij riep christenen op om op deze dag te bidden voor werelddelen in nood.

Tijdens zijn toespraak zei hij onder meer het volgende: "Elk jaar op 21 september vieren de Verenigde Naties de Internationale Dag van Vrede. De Wereldraad van Kerken roept zijn leden op om op die dag voor vrede te bidden. Ik verzoek alle katholieken wereldwijd om met andere christenen te bidden om vrede in de noodlijdende delen van de wereld. (...) Mijn gedachten gaan specifiek uit naar de burgers in Syrië. De menselijke tragedie in Syrië alleen kan worden opgelost door de dialoog aan te gaan en te onderhandelen. Daarin moeten gerechtigheid en de waardigheid van elk mens worden gerespecteerd, vooral die van de zwakste burgers."

De Internationale Dag van de Vrede is aanstaande zaterdag. Het initiatief voor deze dag komt van de Verenigde Naties die sinds 1982 jaarlijks een dag aan wereldvrede wijden. Het doel is het bereiken van een dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid.

Dit jaar staat de Dag van Vrede in het teken van vredeseducatie. Vredeseducatie is het proces van normen en waarden, wetenschap, vaardigheden en gedrag dat ervoor zorgt dat men in harmonie met elkaar kan leven. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, wil hiermee een ‘cultuur van vrede’ creëren. 

De Internationale Dag van Vrede moet niet worden verward met de Wereld Vrede Dag. Dit is een Rooms-Katholieke feestdag die op 1 januari wordt gevierd. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons