Pauluskerk kookt tegen de verspilling

"We willen mensen zonder verblijfspapieren een gezicht geven"

in Christelijk Nieuws

In de Rotterdamse Pauluskerk wordt vanaf 15 oktober 38 uur gekookt tegen de verspilling van voedsel, maar ook omdat steeds meer mensen niet te eten hebben. Kinderen die mee-eten wordt gevraagd hun bord leeg te eten, want niks van wat er in 38 uur wordt gemaakt, wordt weggegooid, verzekert Dick Couvée van de Pauluskerk.

De actie is onderdeel van het World Food Festival dat donderdag in Rotterdam begint en de campagne 'bed, bad, brood' van de Pauluskerk. Couvée stelt dat mensen zonder verblijfspapieren minimaal recht hebben op een bed, een bad en brood. "Met de campagne willen we deze mensen ook een gezicht geven. In Rotterdam leven naar schatting 15.000 tot 20.000 mensen zonder verblijfspapieren", aldus Couvée.

Als er 38 uur non-stop wordt gekookt, is dat een wereldrecord dat ook wordt opgenomen in het boek Guinness World Records. De initiatiefnemers willen laten zien dat het ook heel anders kan als het om eten gaat. "Alleen al in Nederland kost voedselverspilling ons miljarden euro's per jaar, van boer tot bord", stelt Kromkommer, een organisatie die "de tanden zet in voedselverspilling". Kromkommer zamelt het overgebleven voedsel in voor de actie.

Overgebleven eten
De voorbereidingen van de actie zijn in volle gang, want er wordt alleen gekookt met eten dat is overgebleven en eten dat vanwege de vorm niet wordt gebruikt. De kok die 38 uur op zijn benen gaat staan, is Robbert van Gammeren. Hij mag ieder uur 5 minuten pauzeren. Het eten wordt niet alleen geserveerd aan de vaste bezoekers van de kerk, maar ook aan de vrijwilligers en hun kinderen.

Verder worden er workshops gehouden, onder meer over koken met kliekjes en koken met gekke groente. Op Wereldvoedseldag woensdag 16 oktober wordt eten uitgedeeld aan nachtwerkers en vroege forenzen bij Centraal Station. De actie wordt afgesloten met een benefietdiner.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons