Orbán stopt als hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad

in Mediatips

Mariska Orbán-de Haas stopt als hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Adjunct-hoofdredacteur Henk Rijkers volgt haar op, meldt het Nederlands Dagblad.

De nieuwe hoofdredacteur bevestigt de stap. Orbán, die dit jaar beviel van haar vierde kind, wil in deeltijd gaan werken om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar gezin, zegt Rijkers. "Ze is nu nog met ouderschapsverlof en keert in januari 2014 terug als deeltijdredacteur."

De katholieke Obán staat bekend vanwege haar omstreden opvattingen op homoseksualiteit en abortus. Afgelopen november dook ze onder na ophef over een column. Metrocolumnist Luuk Koelman schreef een verzonnen brief namens Orbán aan de moeder van Tim Ribberink, die vorig jaar na pesterijen zelfmoord pleegde. Zijn ouders hebben toen een deel van zijn afscheidsbrief opgenomen in de rouwadvertentie. In de column spreekt Koelman de moeder als Orbán aan op de vermeende homoseksualiteit van haar 20-jarige zoon en noemde zijn zelfmoord ‘een doodzonde’.

De column leverde doodsbedreigingen aan het adres van de hoofdredacteur op, waarop zij onderdook. Orbán noemde de column destijds ‘onbegrijpelijk en onfatsoenlijk’. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons