Loofhuttenfeest vandaag van start

in Christelijk Nieuws

Vandaag is wereldwijd het Loofhuttenfeest begonnen. Het Joodse feest duurt zeven dagen en herdenkt dat het volk Israël veertig jaar in de woestijn rondzwierf. Tijdens Loofhuttenfeest wonen veel Joodse gezinnen in een hut die in de tuin wordt gebouwd. In de week van het feest eten en slapen zij in deze hut en luisteren ze naar Oud-Testamentische verhalen.

Vandaag is wereldwijd het Loofhuttenfeest begonnen. Het Joodse feest duurt zeven dagen en herdenkt dat het volk Israël veertig jaar in de woestijn rondzwierf. Tijdens Loofhuttenfeest wonen veel Joodse gezinnen in een hut die in de tuin wordt gebouwd. In de week van het feest eten en slapen zij in deze hut en luisteren ze naar Oud-Testamentische verhalen.

Het dak van de hut moet bestaan uit takken, bladeren of ander plantaardig materiaal. Door het dak moet de sterrenhemel te zien zijn. Er wordt bij het feest een bundel gemaakt van een palmtak, wilgetakken, mirretakken en een citrusvrucht. Deze bundel wordt de loelav genoemd. Loofhuttenfeest is een vrolijke gebeurtenis: de loelav staat symbool voor deze vreugde.

In Nederland wordt het loofhuttenfeest minder uitbundig gevierd. Joodse gemeenschappen bezitten vaak een soeka (loofhut) waar de gemeenteleden samenkomen voor maaltijden en bijeenkomsten.

Morgen vertrekt een EO-ledenreis naar Israël. In het jaar dat de staat Israël 65 jaar bestaat, krijgen Nederlandse christenen de kans om in het land van de Bijbel het loofhuttenfeest mee te maken.

+ Het loofhuttenfeest in de Bijbel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons