"Kunst en sport kunnen veel leren van kerk"

Stefan Paas spreekt op TEDx-Ede

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse theoloog Stefan Paas vergelijkt de kerk met voetbalstadions en theaters. Sport en cultuur kunnen nog veel leren van de kerk, zegt hij tijdens een TEDx-talk in Ede.

Volgens Paas zijn er veel overeenkomsten tussen sport, cultuur en kerk. Bezoekers komen om te consumeren in plaats van te produceren en de atmosfeer creëert een gevoel van verbondenheid. Toch is er een groot verschil waarneembaar: Paas ziet geld als de onderscheidende factor.

Terwijl sport en cultuur sterk worden gesubsidieerd is er in de kerk geen sprake van financiële afhankelijkheid. Op lange termijn ziet Paas een dergelijke verschuiving optreden bij sport en kunst. Niet alleen bezuinigingen spelen daarbij een rol: de staat wordt liberaler en wil zich minder inmengen in zaken van het volk.

Kunst en sport gaan veel tijd en geld kosten terwijl het weinig oplevert. Daardoor zal slechts een klein deel van de bevolking in deze sector actief blijven, iets wat bij de kerk ook is gebeurd. Toch zitten er wekelijks bijna vijf keer zo veel mensen in de kerk als in het stadion of het theater!

Paas trekt twee conclusies: ten eerste moeten sport en cultuur weer aan het volk worden teruggegeven. Een netwerk van gemeenschappen en mensen die zich belangeloos inzetten werkt vele malen beter dan een afhankelijk instituut. Ten tweede moeten we weer terug naar de basis. Kunst en sport zijn verwoest door geld en status. We moeten op zoek gaan naar innerlijke motivatie, zoals een kind een zandkasteel bouwt, een tekening maakt en wedstrijden wil winnen. Alleen als die basis er is, kunnen sport en cultuur weer serieus genomen worden. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons