“Het is over en uit met de christelijke politiek”

Bart-Jan Spruyt ziet geen toekomst voor CDA, SGP en ChristenUnie

Volgens columninst Bart-Jan Spruyt valt er vanmiddag maar 1 conclusie te trekken op het Andries Radio Symposium: Christelijke politiek is irrelevant geworden. Het is over en uit.

“De cijfers tonen aan dat christenen in Nederland niet meer over de middelen beschikken om hun oorspronkelijke doelstelling te realiseren. We zullen, zeker in tijden van politieke concurrentie, op zoek moeten gaan naar nieuwe doelstellingen en nieuwe middelen.” Aldus Spruyt. “Een middel zou kunnen zijn een nieuwe brede partij waarin alle verweesde CDA’ers, VVD’ers, PVV’ers met SGP’ers en CU’ers een brede, conservatieve partij vormen waarin de idealen van ware, klassieke tolerantie en christelijk sociaal denken zijn geborgd.” 

Spruyt: “Nu zijn hier het CDA, SGP en de ChristenUnie en zij gaan ons ongetwijfeld voorhouden dat hun partij in het toekomstperspectief van de Nederlandse politiek onmisbaar is. Ik wens ze daar veel sterkte bij. Het voortmodderen met grote woorden lijkt mij tamelijk hopeloos –al blijf ik mij verheugen in iedere christelijke stem die in de Tweede Kamer tot de laatste snik voor goede idealen op komt. Misschien is de politiek en het daaraan verbonden machtsspel wel helemaal niet meer het middel om de christelijke presentie in de samenleving vorm te geven…”

Op het Andries Radio Symposium gaan vanmiddag diverse sprekers waaronder Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Marja van Bijsterveldt (CDA), André Rouvoet (voormalig fractieleider ChristenUnie), Bart-Jan Spruyt (politiek columnist & journalist) en Maarten Vogelaar (politicoloog) met elkaar in gesprek over hoe de christelijke politiek er in 2020 uit moet zien. Het symposium is live te volgen tussen 16:00 en 18:30 op eo.nl/geloven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons