"Het gaat om respect voor elkaar en voor vrouwen"

Hilligje Kok uit Staphorst over haar strijd voor vrouwenrechten

in Geloven

'Het gaat erom dat je respect hebt voor elkaar en dat je in gesprek gaat. Daar gaat het om.' Dat zei Hilligje Kok, hoofdpersoon in de documentaire 'Houdt God van Vrouwen?', maandag in Dit is de Dag.

In de documentaire volgt antropoloog en filmmaker Emile van Rouveroy mevrouw Kok uit Staphorst in haar strijd voor meer vrouwenrechten in de orthodox-christelijke kerk en politiek.

Kritiek
Ondanks de mogelijke kritiek die Kok krijgt in Staphorst heeft zij niet getwijfeld om mee te werken aan de documentaire. “Ik vind dat ik voor een goede zaak strijd en ik heb al eerder meegewerkt aan een film van meneer Van Rouveroy. Ik wist ongeveer wat ik kon verwachten."

Van Rouveroy vindt niet dat hij mevrouw Kok met zijn film in een moeilijke positie manoeuvreert. “Natuurlijk heb ik nagedacht over de beste manier om deze film te maken. De film gaat over orthodox-christelijke vrouwen in heel Nederland. Niet alleen over Staphorst.”

Hilligje Kok zegt tevreden te zijn als de mannen in behoudende kerken het gesprek aangaan over vrouwenrechten. "Door kritische vragen van anderen ben ik na gaan denken. Ik denk dat een goed gesprek veel kan veranderen."
 
+ Bekijk hier de trailer van de documentaire.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons