"God, hoe vergeet ik dit niet?"

Tiemen Westerduin drinkt alleen nog uit eigen glas om weerlozen niet te vergeten

in Mediatips

“Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten.” Die Bijbeltekst bleef twee jaar geleden bij Tiemen Westerduin hangen na het zien van de film Blood Diamond. Zijn hart werd koud toen hij in de aftiteling las dat er nog zo’n 200.000 kindsoldaten zijn in Afrika. “God, hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit niet vergeet?”

Op dit moment werkt Tiemen voor Compassion, een organisatie die kinderen in armoede ondersteunt. In de reizen voor zijn werk heeft hij veel stemlozen en weerlozen ontmoet, voor wie hij nu een stem mag zijn.
 
Toch vindt hij het niet makkelijk om dat in zijn comfortabele Nederlandse leventje te integreren. Iets wat hij zich na het zien van Blood Diamond al besefte: “Deze film hebben zoveel mensen gezien. Ik zag hoe kinderen worden beroofd van hun kind-zijn door een gek die zijn koninkrijkje aan het bouwen is. De beelden roepen om revolutie, maar ik merk niet dat het wat op gang brengt.”

Eigen glas 
Sinds deze indrukwekkende film drinkt Tiemen alleen nog uit zijn eigen glas, die hij altijd meeneemt. Overal waar hij op bezoek komt, laat hij zijn drinken in dit glas inschenken. In het glas staan namen, getallen en gebeurtenissen die hij niet langer wil vergeten. Deze ingekerfde namen en verhalen vormen nu Tiemens drive om het recht van de vertrapten te beschermen.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons