Geen wijn maar druivensap bij het avondmaal

Predikant wil alcoholisten niet buitensluiten

in Christelijk Nieuws

In een Anglicaanse kerk in Engeland wordt er aan het avondmaal definitief geen wijn meer geschonken, maar druivensap. De predikant wil hiermee duidelijk maken dat hij alcoholverslaafden niet wil buitensluiten, meldt het ND. Hoe is dat in Nederland?

Paul Filmer, de predikant van de Anglicaanse St. Peter en St. Paul-kerk, voegde afgelopen zondag de daad bij het woord: tijdens het heilig avondmaal verving hij de wijn door druivensap. Hij wil hiermee de ‘vier of vijf’ alcoholverslaafden in zijn kerk tegemoetkomen. “Ik zou het niet eerlijk vinden als iemand van onze gemeenschap zich buitengesloten zou voelen,” vertelde hij aan de Britse ochtendkrant The Telegraph.
 
Filmer kiest bewust niet om wijn én sap te schenken: zo wil hij de eenheid behouden binnen zijn gemeente, die ongeveer zeventig leden telt. De eerste reacties van de gemeenteleden zijn positief: “de mensen hebben het gevoel dat ze iets doen om anderen te helpen.”
 
Nederland
Frans Koopmans is verslavingsdeskundige bij De Hoop GGZ. Hij vindt het goed dat kerken nadenken over het gebruik van wijn bij het avondmaal. “Voor een ex-verslaafde kan het ene slokje wijn een trigger zijn om weer te gaan drinken. De kracht van het avondmaal zit niet in wijn en druivensap kan een goede vervanger zijn,” vertelt hij het ND.
 
Er zijn in Nederland ook kerken die geen wijn meer gebruiken bij het avondmaal. Dit zijn dan vooral kerken waar kinderen aan het avondmaal mogen of waar een afkickcentrum in de buurt is. Ook tijdens diensten in detentiecentra wordt geen alcohol geschonken bij het avondmaal.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons