FILM | Therapie tegen kwalen én geloof

Verlossing zonder boete: therapeut vervangt biechtvader in nieuwe film 'Jimmy P.'

Na gediend te hebben in de Tweede Wereldoorlog, kampt de Blackfoot indiaan Jimmy Picard met onverklaarbare migraineaanvallen. De dokters staan voor een raadsel, want volgens medische testen is hij kerngezond. De vandaag uitgekomen film ‘Jimmy P.’ vertelt zijn waargebeurde verhaal. Een film waarin de onorthodoxe psychiater Dr. Devereux hem geneest van zijn kwalen - en van zijn geloof.

In 1948 wordt Jimmy P. na de zoveelste pijnlijke aanval in een militair psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Om culturele vooroordelen in de behandeling uit te sluiten, schakelt het ziekenhuis Dr. Devereux in, een Freudiaanse psychiater-antropoloog die vaker met indianen werkt.
Devereux en Jimmy raken bevriend. Ze houden lange gesprekken waarin diepverdrongen trauma’s uit Jimmy’s jeugd naar boven komen.
 
De film is gebaseerd op een waargebeurde psychoanalyse die te boek is gesteld door Dr. Devereux zelf. Jimmy P. graaft in de menselijke geest. In dromen en geheimen. De film bestaat vooral uit gesprekken; de kijker wordt vaak op het verkeerde been gezet. Het benadrukt wat voor ondoordringbaar gebied het menselijk hart eigenlijk is. Wie zal het kennen?
 
Geloof kwijt
De therapie werpt vruchten af. Maar als neveneffect raakt Jimmy ook z’n geloof kwijt. Hij verwijt Devereux dat hij nu nooit meer in iets zal kunnen geloven.
 
Dr. Devereux gelooft zelf niet in God. Hij gelooft in goede daden. Toch fungeert Devereux als een kerkelijk biechtvader. Eentje die verleden misstappen van zijn patiënt vergeeft en hem helpt een nieuw perspectief op vroeger te vinden.
 
Echte vergeving?
Devereux heeft makkelijk praten: Jimmy heeft hém niets misdaan, dus persoonlijk heeft Devereux hem niets te vergeven. Jimmy krijgt dus enkel het idéé van vergeving. Maar zelfs dat werkt helend. Vergeving en zelfacceptatie blijken de sleutel tot Jimmy's genezing.
 
Ondertussen begaat Dr. Devereux zijn eigen misstappen, waarvoor hijzelf misschien wel vergeving nodig heeft (van de echtgenoot van Devereux’ buitenechtelijke relatie, bijvoorbeeld).
 
Iedereen heeft biechten en vergeving nodig om bevrijd te worden en weer verder te gaan. Maar wie kan echt zonden vergeven behalve degene tegen wie die zonde is begaan?
 
Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons