FILM | Kan liefde doodswens overwinnen?

Nieuwe film ‘Mr. Morgan’s Last Love’ toont strijd tussen liefde en dood

De bejaarde Mr. Morgan, professor in de filosofie, heeft na de dood van zijn vrouw geen zin meer in het leven. Hij besluit er een eind aan te maken en als de huishoudster niet langs was gekomen, was dit een heel korte film geworden.

Mr. Morgan heeft een dochter en een zoon, maar die wonen ver weg, aan de andere kant van de oceaan. Hij is nooit een goede vader geweest, was vroeger al veel met zichzelf bezig en zijn kinderen stonden dat in de weg. Het was de moeder die de bindende kracht in het gezin was.
 
Liefde overwint?
Terwijl Mr. Morgan de zin van het leven niet meer ziet, komt er zomaar een jonge vrouw op zijn pad: Pauline. Qua leeftijd had ze zijn dochter kunnen zijn. Toch is er een klik en de fascinatie is wederzijds. Mr. Morgan leeft op. De vriendschap die opbloeit is vol belofte.

Maar als de relatie even ebt, krijgt meteen de death wish weer de overhand. Deze keer neemt Mr. Morgan alleen niet genoeg slaappillen en wordt hij in het ziekenhuis wakker. Zijn overgevlogen zoon en dochter staan hoofdschuddend aan het voeteneind van zijn bed. Hoe moet dit met vader en wie is dat jonge ding dat hem opzoekt?

Doodswens
De film is een verhaal over tweede kansen met mooie, grappige en tedere momenten. Maar steeds hangt Mr. Morgan’s doodswens er als een zwaard van Damocles boven.

Pauline vindt dat de laatste deur dichttrekken niet aan Mr. Morgan is. En ze heeft gelijk; afgezien dat je zo niet de eeuwigheid in wil stappen zijn er de achterblijvers. Maar zelfdoding is als een virus het gezin binnengeslopen: zo Mrs. Morgan, zo Mr. Morgan. De laatste daad van de overleden Mrs. Morgan wordt een voorbeeld voor haar man.
 
Pauline en Mr. Morgan’s kinderen kunnen zeggen wat ze willen -dat ze van hem houden, hem nodig hebben - Mr. Morgan weet het beter. Hij heeft alles keurig uitgedacht en hij bepaalt. Mr. Morgan’s laatste liefde is hij zelf.
 

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons