Erdogan komt religieuze minderheden tegemoet

Democratische hervormingen pakken goed uit voor gelovigen en minderheden

in Christelijk Nieuws

De Turkse premier Erdogan heeft vandaag een pakket van democratische hervormingen gepresenteerd. In zijn plannen krijgen onder andere de religieuze minderheden in Turkije meer rechten. Het pakket is volgens Erdogan onderdeel van een democratiseringsproces en zal niet de laatste maatregel daarin zijn.

De Koerdische minderheid wordt tegemoet gekomen door het toestaan van onderwijs in de eigen taal. Verder wordt het verbod op Koerdische letters opgeheven. De kiesdrempel, die nu op tien procent staat, wordt ter discussie gesteld en eventueel zelfs verwijderd. Dankzij deze drempel kunnen kleine partijen (zoals die van minderheden) geen zetel krijgen. Er worden maatregelen genomen die ervoor zorgen dat kleine partijen ook financiële steun kunnen krijgen en in hun eigen taal campagne kunnen voeren. Discriminatie en haatcriminaliteit zullen zwaarder worden bestraft: het wordt bijvoorbeeld strafbaar om religieuze groeperingen te verhinderen in de uitoefening van hun geloof.

Opvallend is de maatregel die bepaalt dat het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel de eigendomsrechten terugkrijgt van de grond rondom het klooster. Het klooster is het oudste christelijke klooster ter wereld. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde in 2011 tegenover het ANP de onteigening van de grond een 'grof schandaal tegen de godsdienstvrijheid in Turkije'. "Op deze wijze gaat Turkije dus om met vrijheid van religie. De christelijke gemeenschap, die daar sinds de reizen van de apostel Paulus aanwezig is, raakt op deze wijze een groot deel van een van de oudste kloosters ter wereld kwijt." Op Twitter noemt hij de huidige maatregel een goed voornemen. 

De Halki-seminarie, die in 1971 werd gesloten wegens het verbod op hoger religieus onderwijs, wordt helaas niet heropend. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons