Economie stort in, religie herleeft

Voorspelde economische crisis zou de religie doen herleven

in Christelijk Nieuws

Journalist Joris Luyendijk voorspelt een nieuwe, nog veel ergere financiële crisis. Volgens hem betekent dit tegelijkertijd dat er een herleving van religie op komst is. “Ik denk dat religie heel goede papieren heeft als we er echt de puinhoop van maken waar we naar op weg zijn,” vertelt hij in Volzin.

Luyendijk, antropologisch journalist voor onder andere The Guardian, stelt dat er grote paniek kan ontstaan wanneer de systemen van banken zouden crashen. “De boel stort in. Niemand wordt betaald. De leverantie van alle spullen houdt op. Jij komt morgen buiten en denkt: wat is er aan de hand? De supermarkten zijn geplunderd, er is ordepolitie op straat, maar ook je telefoon doet het niet meer. Dan ga je heel snel nadenken: wat deel ik nog met mijn omgeving op basis waarvan ik een soort community of trust kan bouwen?”
 
Sociale component
Volgens de journalist bieden religies een oplossing. “Ze zijn zo stabiel gebleken doordat mensen zich onderdeel wanen van een grotere gemeenschap, waarbinnen ze zich voor een langere termijn beschermd weten. Religie heeft een belangrijke sociale component, geeft een structuur voor ervaring, gaat over al die dingen waarvan mensen een tijdlang dachten dat ze zonder konden. Ik denk dat religie heel goede papieren heeft als we er echt de puinhoop van maken waarnaar we op weg zijn.”
 
Bijbel
De Bijbel zou tal van waarschuwingen tellen voor de economie zoals we die nu hebben. “Het is kenmerkend hoe de heilige boeken tjokvol staan met waarschuwingen om de economie niet in te richten zoals wij dat hebben gedaan,” aldus Luyendijk in Volzin. “Ze voorspellen haarfijn wat er gebeurt als je dat wel doet.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons