“Doe jij ook jeugddiensten over seks?”

De kerk en seks: een krampachtig relatie

in Christelijk Nieuws

“Doe jij ook jeugddiensten over… eh… seks?” Zo, die vraag is eruit, moet die jeugdouderling gedacht hebben. In een split-second twijfel ik nog even of ik zal antwoorden: “Ik spreek er wel over, maar doe geen workshops...” Maar ik vrees dat teveel humor over dit onderwerp op één of andere manier niet opgepikt gaat worden.

Seks blijft toch een onderwerp waar we in de kerk een beetje spastisch over doen. Om eerlijk te zijn hebben we daar als kerk ook wel een reden voor. We vinden er van alles van, maar in de praktijk van alledag laten we niet altijd zien dat we dat ook echt menen. We hebben ons woordje klaar over hoe het hoort en wat niet mag, maar de weerbarstigheid van het leven laat zien dat we het ook vaak niet weten. De praktijk is misschien wel moeilijker dan we met zijn allen hardop durven zeggen of toegeven.
 
De perfecte zoen
Begin deze maand viel er een meidenblad op de deurmat met top 10-tips over de perfecte zoen. “Een christelijk blad nota bene!” vond een ouder. Haar mond viel open, toen ik verklapte dat ik het cadeau gedaan heb aan mijn dochter. “Kun je niet beter een jaartje… of vijf wachten? Je dochter is nauwelijks twaalf.”

Misschien wel, maar uit recent onderzoek blijkt dat 85 procent van de ouders niet of nauwelijks met hun kind onder de tien praten over seks. Een gemiste kans, volgens de onderzoekers, want het is makkelijker om met een jong kind hierover te praten dan met een (bijna-) puber. Nu is een blad geven niet hetzelfde als een gesprek hebben, maar het was zeker een goede opmaat daarvoor...
 
Hoekje van zonde en schuld
Terug naar de kerk. Juist als wij er zo lastig over praten, dan wordt het echt lastig om het mooie wat God daarmee bedacht heeft te onderstrepen voor jonge gasten. Helemaal als we seks in het hoekje blijven zetten van zonde en schuld - of erger nog: net doen alsof het geen issue is, maar stiekem ermee blijven worstelen.

Natuurlijk moet je zorgen voor veilige kaders als je met tieners over dit onderwerp gaat praten. Je moet er niet aan denken: seksueel misbruik in je jeugdwerk. Daarom is het ook zo goed dat verschillende kerkgenootschappen onder de noemer ‘veilig jeugdwerk’ een toolkit hebben ontwikkeld die kerken helpt om hierin stappen te ondernemen.

Ik moet er in ieder geval niet aan denken, dat het enige wat onze jongeren horen of zien over seks, een Miley Cyrus is bij de MTV-awards, die met haar gedrag zelfs de muziekwereld choqueert. Dan heb ik drie keer liever een christelijk meidenblad met tien tips voor de perfecte zoen.


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons