De Vluchtkerk bestaat 1 jaar: Wat is ervan over?

"Het succes wordt niet alleen gemeten met aantal verblijfsvergunningen"

in Christelijk Nieuws

Het is een jaar geleden dat ‘Wij zijn hier!’, de protestbeweging achter de voormalige Vluchtkerk, ontstond. Er is sindsdien veel gebeurd – maar vooral veel niet. Wat is er waargemaakt van de toen zo vurige verwachtingen? Het Nederlands Dagblad maakt de balans op.

Nadat ze uit hun tentenkamp waren gezet, namen honderdtwintig asielzoekers vorig jaar met veel publiciteit intrek in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. Met deze actie hoopten ze dat de overheid het asielbeleid zou veranderen. Inmiddels bestaat de zogenaamde Vluchtkerk niet meer; omdat de eigenaar van de Sint Josephkerk er genoeg van had moest het pand eind mei worden ontruimd. Ook de kerkelijke vrijwilligers stopten met hun bijdrage en de Protestantse Diaconie meldde dat ze de kosten en verantwoordelijkheid voor de groep niet meer kon dragen. De vluchtelingen kregen een nieuw onderkomen, de ‘Vluchtflat’. Hier liepen de gemoederen hoog op en viel de groep uiteen wegens ruzies.
 
Desondanks ‘vierde’ de beweging dinsdag haar eerste verjaardag met een optocht en een toespraak. Eén van de leiders van de groep, Younis Osman Nuur, kan positief terugblikken op afgelopen jaar: “Door onze protesten zijn veel broeders en zusters uit detentie vrijgelaten, werd ons bestaan bekend bij veel mensen. Onze verhalen zijn voor het eerst serieus genomen en er werden vraagtekens gezet bij het asielbeleid.”
 
Het klopt, er is in de politiek veel gesproken over het asielbeleid. Het heeft de vluchtelingen echter weinig gebracht: burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan beloofde de groep weliswaar een geldbedrag, maar de vraag naar opvang bleef hij weigeren. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) presenteert binnenkort zijn plannen rond vreemdelingendetentie maar de kans is klein dat die zijn beïnvloed door de acties van de Vluchtkerk. 
 
Osman blijft echter optimistisch. “Niemand zei dat het makkelijk was. Het succes van deze actie wordt niet alleen gemeten met het aantal verblijfsvergunningen. We zullen niet rusten voor de overheid toegeeft haar gasten inhumaan te hebben behandeld. Ooit zullen ze wel moeten.” De vraag is hoelang dit nog gaat duren.

 Bron: ND

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons