De kerk aan de onderkant van de samenleving

​­Scriba van de PKN Arjan Plaisier over de zijn bezoek aan India

in Christelijk Nieuws

'Dit wordt een verhaal over een land en een kerk ver van ons bed'

Dit wordt een verhaal over een land en een kerk ver van ons bed. Het gaat over India. Wie het te ver vindt, kan het overslaan. Ik was deze week in India voor een oecumenische bijeenkomst. Dat viel net in de week waarop de Indiase rechtbank het vonnis uitsprak over vier verdachten in de zaak van de ‘busverkrachting’ in New Delhi. Het dodelijke slachtoffer van deze verkrachting was de 23-jarige vrouw Nirbaya. Vanwege het barbaarse karakter van deze groepsverkrachting werd de doodstraf uitgesproken.

ls oecumenische gasten zaten we wat in onze maag met de doodstraf. Kon het niet met minder? Nee, zeiden onze Indiase vrienden. Alleen een zo zware straf zal effect sorteren. Verkrachtingen komen op grote schaal voor, niet zelden met dodelijke afloop. Vrouwen zijn hun leven in de stad niet zeker. Het respect voor vrouwen is laag en veel mannen beschouwen het als normaal vrouwen te gebruiken, ook als ze daar niet van gediend zijn. Dit vonnis is een duidelijk signaal dat seksueel geweld niet langer gepikt wordt. Het is maar goed dat het nu eindelijk eens in de publiciteit is gekomen, want tot nu toe werd weggekeken.

 

Lees verder bij PKN...
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons