De gewoonste zaak van de wereld

"De grappige jongen, die uren lang met knuffels kon spelen, is nu een overvaller"

in Mediatips

2003
Ik sta met tent en al op het kinderterrein van Opwekking voor een weekend vol optredens. Het is een jaarlijks uitje voor ons gezin en vooral mijn zevenjarige dochter Katie kijkt hier altijd naar uit. Dit jaar heb ik nog iemand meegenomen: Angelmar, een van de 13-jarige Antilliaanse jongens, die naar de tienergroep van onze kerk in Spoorwijk komt. Hij is niet vaak buiten Spoorwijk geweest, dus dit is vast wel schrikken voor hem: al die duizenden autochtone christenen.

Katie en Angelmar hebben beide niet zo’n zin om naar de kinderdiensten te gaan. In plaats daarvan spelen ze de hele middag met haar knuffels en Barbiepoppen. Samen, een blond 7-jarig meisje en een stoere 13-jarige Antiliaan, en het is de gewoonste zaak van de wereld.

2013
Het is al jaren geleden dat de familie meeging naar Opwekking en nog veel verder terug dat ik Angelmar of een van de andere jongens uit onze tienergroep echt gesproken heb. Al de ex-tieners zijn inmiddels volwassen en Katie bijna ook al, maar het verschil tussen hen en haar zou niet groter kunnen zijn.
Angelmar is ondertussen een grote crimineel in de wijk. De grappige jongen, die uren lang met knuffels kon spelen, is nu een overvaller. Van het soort dat je terugziet op Opsporing Verzocht. Laatst zag ik hem nog op een scooter voorbij racen. Hij herkende me niet. In ieder geval liet hij dat niet merken.

Gewoonste zaak van de wereld
Katie’s barbiepoppen en knuffels zijn ondertussen al lang achter slot en grendel in een oude la. Angelmar nog niet, maar dat duurt vast niet lang meer. En het is helaas de gewoonste zaak van de wereld.

 

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons