Dag van de echtscheiding: Geen feestje

in Christelijk Nieuws

Vandaag wordt voor de vierde keer de ‘Dag van de Scheiding’ georganiseerd. De hele dag kunnen mensen vrijblijvend binnenlopen bij de zevenhonderd aangesloten advocatenkantoren en wordt er veelal gratis juridisch advies gegeven. Advocaat Jan-Willem van Dommelen is gespecialiseerd in echtscheidingen en doet verslag in het Nederlands Dagblad.

Volgens van Dommelen is de ‘Dag van de Scheiding’ zeker niet feestelijk bedoeld, meldt het ND. “De vFAS wil zo een tegengeluid bieden tegen zogenoemde ‘scheidingsmakelaars’ en ‘scheidingsplanners’. Scheiden is niet een snelle en eenvoudige handeling volgens een stappenplan op een website of uit een gidsje.” De vFAS-advocaten integreren de emotionele kant juist in hun aanpak: “Samen met de echtparen stellen ze een financieel plan en zorgplan op waarmee ze de toekomst in kunnen.”
 
Christenen
Als christelijke advocaat kent Jan-Willem van Dommelen de dilemma’s die christenen hebben bij echtscheidingen. “Echtscheidingen van christenen komen later op gang en zijn vaak meer verbeten dan die van niet-christenen,” aldus Van Dommelen. “Christenen strijden meer vanuit de overtuiging dat de ander ‘fout’ is; dat sentiment wordt versterkt door de kerkenraad, die vaak de kant van ‘het slachtoffer’ kiest.”
 
Van Dommelen merkt op dat pastoraal gezien alles stilstaat wanneer er aan relatieherstel niks meer te doen is en de scheiding een feit is. “Het is een soort combinatie van onmacht, onkunde en ongemakkelijkheid. Wij zien de kerk zich volledig terugtrekken. Wie van het gescheiden stel moet je nou vriendelijk aankijken in de kerk?”
 
Bemiddeling
De christelijke echtscheidingsadvocaat heeft zich met overtuiging bekwaamd in het bemiddelingswerk. “Ik zie dat ik veel goed kan doen in zo’n trieste situatie. Ik zet dat graag tegenover een totale vernietigingsoorlog waarin alles en iedereen de diepte in gaat.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons