Christenen, we kunnen beter toch?

Doe je als christen meer goed dan een ander niet-gelovig mens?

in Christelijk Nieuws

Een van mijn favoriete series de afgelopen jaren is Newsroom, over  een Amerikaanse nieuwslezer. In de eerste scene zien we een politiek debat, ergens in Amerika. Aan de drie deelnemers wordt vanuit de zaal de vraag gesteld waarom Amerika het beste land ter wereld zou zijn. Een vraag waar we in Nederland ongemakkelijk van zouden worden, maar die in Amerika de normaalste zaak van de wereld is. De Republikein rept, hoe kan het anders, over 'vrijheid, en laten we het vooral zo houden', de Democraat over 'mogelijkheid en diversiteit'.
 
Maar het derde antwoord verraste me. De nieuwslezer, een onafhankelijk deelnemer aan het debat, stelt dat Amerika niet het beste land ter wereld is. De stilte in de zaal is tastbaar, de spanning overduidelijk. Met feiten en cijfers onderbouwt hij waarom Amerika niet het beste land ter wereld is. Andere landen, zoals Japan, Engeland en Denemarken, hebben ook vrijheid en diversiteit. Maar wel met beter onderwijs, betere gezondheidszorg, en een eerlijkere verdeling van welvaart. De enige dingen waar Amerika nummer één in is; het aantal gevangenen per hoofd van de bevolking, en de uitgaven aan defensie.
 
Ik moest bij het zien van deze scene denken aan een vraag die mij af en toe gesteld wordt. In het kort komt de vraag hier op neer: "Doe je als christen meer goed dan een ander niet-gelovig mens?"
 
Nu ken ik veel christenen die hele goeie dingen doen. Die koken voor daklozen, die uitgeprocedeerde asielzoekers huisvesten, die een supermarathon van meer dan duizend kilometer lopen tegen mensenhandel, of die een tomeloze inzet tonen voor eerlijke handel. Maar ik ken er net zo veel, zo niet meer, die eenzelfde inzet tonen zonder dat ze christen zijn.
 
En als ik kijk naar het overgrote deel van de uitingen van Nederlandse christenen, dan lijkt het goede zich vooral te richten op een soort van geestelijk fantasierijk in het hiernamaals, of maken ze zich zorgen over historische verworvenheden van 'onze' christelijke cultuur. Het idee dat we ons als christenen moeten inzetten voor de zwakken, is vooral voor die mensen waarvan gerechtigheid 'hun ding' is.
 
Hoe anders is het als ik mijn Bijbel erop nalees. Keer op keer worden we aangespoord recht te doen aan de weerlozen. In Jakobus staat zelfs dat dát de echte eredienst is. In Amos 5 stelt de profeet dat God niets met onze liederen heeft, omdat we geen recht doen aan de zwakken.
 
Wat ik hoopvol vind, is dat ik een toenemend besef hierover zie. Meer een meer gelovigen beginnen te zien dat het tweede deel van Jezus' samenvatting van de Bijbel inhoudt dat we van onze naaste moeten houden als onszelf.
 
Om terug te keren bij Newsroom; aan het einde van zijn antwoord stelt de nieuwslezer dat Amerika weliswaar niet het beste land ter wereld is, maar het wel zou kunnen zijn. En ook daarin herken ik de kerk. We zijn misschien niet zo goed als we zouden moeten zijn. Maar we zouden het wel kunnen. Daar hoop ik op, en vecht ik voor.

 

Auteur: Antonie Fountain

Bekijk het fragment

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/1zqOYBabXmA" frameborder="0" width="560" height="315"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons