Christelijke politiek springlevend in Duitsland

Johan Snel blogt over onze goede buur

in Christelijk Nieuws

Met bewondering kijken Nederlanders naar hun oosterburen. Waarom kent Duitsland geen economische crisis? En is de Duitse bevolking echt redelijker en tevredener? En hoe kunnen de Christen-Democraten nog steeds aan het roer staan, ook na miljarden bezuinigingen?

De Duitse verkiezingen bieden even een kijkje achter de schermen van het succes. Je kunt er zelfs een paar lessen aan verbinden, want inderdaad liggen de verhoudingen bij onze grote buur vaak  anders.
Wat meteen al opvalt, is dat de Duitse kiezers nauwelijks gehoor geven aan extremen en dat er amper afrekeningen plaatsvinden. Driekwart van de Duitse kiezers neemt de moeite om te gaan stemmen en wanklanken vallen nauwelijks te horen. De regerende christendemocraten boeken een klinkende overwinning. Geen enkele antipartij bezet ook maar één van de liefst 630 zetels in de Duitse Bondsdag.

Het resultaat is, zoals iemand twitterde, een parlement zonder PVV en VVD en met de twee grote partijen in het midden. Hooguit zie je nog altijd de tweedeling Noord-Zuid: waar het katholieke Zuiden vooral christendemocratisch stemt, kiest het protestantse Noorden vaker voor de sociaaldemocraten. Al een eeuw lang kun je Duitse verkiezingen opvatten als een concurrentiestrijd tussen een katholieke en een protestantse cultuur, waarbij de laatste tijd het katholieke Zuiden domineert.

Vertrouwen
Nu is dat een tweedeling die we traditioneel precies zo in Nederland kennen. Maar opnieuw pakt ze in Duitsland anders uit. Waar Nederlandse katholieken het CDA de rug toe hebben gekeerd, gebeurt in Duitsland het omgekeerde. De historische laagterecords in alle Nederlandse peilingen naar het vertrouwen in ‘de politiek’ zijn in ons buurland onbekend. Waar bij ons sinds Fortuyn onvrede en zelfs regelrechte angst de boventoon voeren, kiest de Duitse samenleving een andere koers.
De verkiezingscampagne was ook al zo opmerkelijk. Veel inhoudelijk debat, anders dan in Nederland juist ook binnen de grote partijen, en weinig onredelijke geluiden. In Duitsland is er bovendien geen ruimte voor niet-democratische partijen, een dure les die uit het Duitse verleden is geleerd.

Mams
En zo weet in Duitsland een domineesdochter, opgegroeid in de communistische DDR, het vertrouwen van een opvallend groot deel van de bevolking te winnen, ook na jaren van regeren en bezuinigen. “Mutti Macht’s Wieder” kopt een Berlijns tijdschrift, mams flikt het weer. Blijkbaar gaan verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen krijgen in Duitsland wel goed samen.
Zou Duitsland soms een “volwassen land” zijn, vroeg verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal zich twitterend af. Je zou het haast denken. En een betrouwbare buur is natuurlijk ook een rijk bezit.

_______________________

Volg ook LIVE het Andries Radio Symposium over de toekomst van de Christelijke Politiek.
Donderdag 26 september vanaf 16 uur op EO.nl/geloven met o.a. André Rouvoet, Bart-Jan Spruyt, Marja van Bijsterveldt en Gert-Jan Seegers

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons