Amerika spreekt minder in tongen

Bezorgdheid in ’s werelds grootste verband van Pinkstergemeenten

in Christelijk Nieuws

Er is afgelopen jaar opvallend weinig ‘in tongen’ gesproken in de Amerikaanse Pinksterkerken. Dit jaar zijn er krap 82 duizend gevallen geregistreerd, meldt Trouw.

Tongentaal vindt plaats wanneer iemand ‘door de Heilige Geest’ onverstaanbare klanken uitstoot. Dit fenomeen vormt een belangrijk onderdeel van de emotionele en extatische geloofsbeleving van Pinkstergemeenten. Wereldwijd wordt het aantal gevallen van tongentaal bijgehouden door kerken die aangesloten zijn bij een internationaal verband van Pinkstergemeenten, het zogeheten 'Assemblies of God'. Persbureau AP constateert dat er in Amerika sinds 1995 nog nooit zo weinig meldingen zijn geweest. 

‘Totaal onjuist’
Volgens The Assemblies of God, dat wereldwijd 350 duizend kerken met in totaal 66 miljoen leden telt, is het nieuws over de afname van tongentaal ‘totaal onjuist’. Staflid George Wood stelt dat een groot aantal gevallen van tongentaal buiten de kerkmuren plaatsvindt en niet wordt doorgegeven. “Er zijn letterlijk tienduizenden jongeren in zomerkampen waarvan het spreken in tongen niet wordt geregistreerd,” aldus Wood. Het is overigens niet duidelijk of dat het verschil maakt; eerder werden buitenkerkelijke gevallen ook niet gerapporteerd.


Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons