"Volg vooral NIET je hart"

Duidelijke keuzes, oefening en realiteitszin: dát hebben jongeren nodig

in Geloven

Wie kent de uitspraak niet: volg je hart. Iets wat veel jongeren wordt voorgehouden door hun ouders en waar veel artiesten over zingen. Zoek met de Engelse vertaling op Youtube en je vindt ontelbaar veel nummers met die titel. Menig goeroe wil je laten geloven dat je de weg naar echte vrijheid vindt door.. juist: je hart te volgen. Maar dat is nog maar de vraag.

In 2010 schreef het jongerencommunicatiebureau YoungWorks al in een blog dat “de hoge uitval in het vervolgonderwijs bewijst dat je hart volgen een slechte raadgever kan zijn.” Twee jaar later leggen ze dat nog eens haarfijn uit in het boek ‘Over de top’. Het boek wil afrekenen met de cultuur ‘je kunt het of je kunt het niet’, omdat de werkelijkheid is dat niemand de top bereikt zonder jarenlang hard trainen en een steunende omgeving.
 
Toen ik een medewerker van YoungWorks dit voor het eerst vanaf het podium hoorde zeggen, was ik opgelucht. Eindelijk iemand die het lef heeft het weinig zeggende ‘volg je hart’ onder de loep te nemen en openlijk te bevragen. Allereerst omdat ‘je hart volgen’ hooguit de startpositie bepaalt en je bij je passies of talenten brengt, en ten tweede omdat dan pas de route begint.

Trainingsuren
In hun boek omschrijven de auteurs bijvoorbeeld de 10.000-uur-regel. Bedacht door de Zweedse psycholoog Anders Ericsson. Hij heeft ontdekt dat excellentie in het uitvoeren van een bepaalde complexe taak, een minimumniveau van 10.000 trainingsuren vergt.
 
Iemand op een leiderschapsmeeting legde uit dat dit ook nog eens uren moeten zijn die heel doordacht ingezet moeten worden. Joël Aerts betoogt dat het niet alleen gaat om de kwantiteit, maar ook dat het een bewuste oefening is. Een combinatie van verschillende elementen dus: keuzes x kwaliteit x die kwantiteit van 10.000 uren.
 
Realiteitszin
Bovendien is er realiteitszin nodig. Jongeren staan middenin de cultuur van uitblinken en media-aandacht voor toptalenten onder de gewone mens. Te midden van deze ‘volg je hart’-tendens worden jongeren massaal verleid tot beroepen en sectoren waar niet genoeg werk te vinden is. Terwijl cruciale sectoren, zoals de zorg, mensen tekort komen.
 
Het boek ‘over de top’ omschrijft het: “Natuurlijk mag iemand kiezen voor een dansopleiding, maar dan moet je wel verrekte goed zijn.” Waar volgens mij de uitdaging ligt in het werken met jongeren is de cultuur van het ‘volg je hart’ te doorbreken en een stap dieper met die gasten op weg te gaan door die steunende omgeving te bieden.
 
Zijn hart
Ik zou de volgende vraag wel willen stellen aan jongeren: Hoe kun je wat er in jouw hart ligt verbinden met het verlangen in Gods hart voor deze wereld? Ik geloof dat een jongere het best tot zijn recht komt door Zijn hart te volgen. Het hart van degene die talenten en passies in ze heeft gelegd. 
 
Ook dat kan klinken als een leeg advies. Maar als we jonge gasten daarbij begeleiden en ze trainen om daarin te excelleren, kan het nog wel eens krachtig uitpakken.
 
André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons