'Veel geweld buiten Caïro tegen Kopten'

in Christelijk Nieuws

Kleine groepen 'stoottroepen' van de moslimbroeders hebben de afgelopen weken in verschillende steden buiten Caïro Kopten, militairen en politiekantoren aangevallen. Dat zei Arabist Petra Stienen woensdagavond in Knevel en Van den Brink.

Volgens Stienen is dat afgelopen weken nauwelijks in de Westerse media te zien geweest. De aanvallen in verschillende steden als Minja en Alexandrie noemde ze zorgelijk. "Er heerste een enorme sfeer van wraak in Egypte op dit moment."

De reden waarom de Koptische christenen werden aangevallen is omdat de Koptische paus meteen na het afzetten van Morsi steun betuigde aan het leger, legde ze uit. De moslimbroeders zien Kopten dus als medeschuldig aan de val van Morsi en daar moeten ze voor boeten. "En dat gebeurt op een vrij heftige manier."

Volgens haar is de grote vrees in Egypte nu dat de militairen aan de macht komen met een soort marionettenregering ervoor en makkelijk iedereen die tegen hen is kan wegzetten als terrorist. Ze ziet weinig meer terug van de oorspronkelijke doelen van de revolutie: brood, rechtvaardigheid en vrijheid. Een van de mensen die ze sprak in Egypte noemde de revolutie ook wel de revolutie van de gemiste kansen.

+ Knevel en Van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons