Tweet Voordewind: Kristallnacht tegen de Kopten

Morsi-aanhangers gooien ruiten in en steken kerken in brand

in Christelijk Nieuws

De moslimbroeders in Egypte nemen wraak op de Kopten. Salafisten, seculieren en liberalen worden met rust gelaten: de maar Koptische christenen zijn het slachtoffer. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind donderdag in Knevel en Van den Brink.

Gisteren vertelde Petra Stienen al in KvdB dat er de afgelopen weken veel geweld was tegen de Kopten door kleine stoottroepen van de moslimbroeders. Vannacht laaide het geweld extra op. Volgens Voordewind zijn er inmiddels 27 christelijke kerken en andere gebouwen aangevallen.

Kristallnacht

Het ingooien van ruiten en het met brandbommen gooien naar kerken, deed Voordewind denken aan de Kristallnacht in Duitsland in 1938. Toen waren Joden het mikpunt van wraak door de Duitsers.

Als wraak voor het geweld van het leger, steken moslimbroeders in Egypte massaal Koptische kerken en winkels in brand. De Kopten steunden het leger in de machtsovername van vorige maand, net als de Salafisten, de seculieren en de liberalen.

Voordewind: "Kopten verbazen zich om de aandacht die er is in het Westen voor het geweld tegen de Morsi-aanhangers, terwijl zij het juist ook zijn die oproepen tot geweld tegen koptische christenen.  Zelfs nog voor het leger ingreep", aldus het ChristenUnie-Kamerlid.

Op dit moment worden Salafisten niet aangevallen, de seculieren niet de partijbureaus van de liberalen. De haat richt zich specifiek op twee twee doelen, de politiebureau’s en de kerken en eigendommen van christenenen.

Wat er moet gebeuren volgens Voordewind is dat de rechtstaat in ere hersteld wordt. Zorgen dat de grondwet de rechten van de mensen en minderheden garandeert en verankert en vervolgens nieuwe verkiezingen houden.

<iframe src="http://npoplayer.omroep.nl/share/?prid=EO_101200580&s=210&e=993" width="552" height="311" frameborder="no" scrolling="no"></iframe>

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons