Rockopera JCS in havenloods Rotterdam

Facebookgeneratie op zoek naar Verlosser

in Geloven

Regisseur Daniël Cohen brengt het lijdensverhaal van Jezus in een roestige kale loods van de Rotterdamse haven en maakt een moderne rockopera Jesus Christ Superstar die gelovigen en niet-gelovigen verbindt.

Geen tuin van Gethsemane, olijfbergen, lange haren of klassieke outfits. De rockopera JCS, over de laatste dagen van Jezus, speelt in het hier en nu. In een wereld waarin mensen verbinding met elkaar zoeken via Facebook en daar in de meeste gevallen niet gelukkiger maar juist ontevredener van worden. Diep van binnen verlangt deze generatie om verlost te worden. Maar wat als de Messias vandaag op aarde zou komen, zouden we hem dan wel registreren?

Inmiddels zijn de repetities in volle gang met in de hoofdrollen a.a. Bill van Dijk (Pilatus), Ruud van Overdijk (Jezus), Dennis ten Vergert (Judas) en Lara Grunfeld (Maria). De apostelen zijn in deze musical zonderlinge figuren die je op straat in Rotterdam zou kunnen aantreffen. Een zeventigkoppig amateurkoor en een groep freerunners zorgt voor muzikaal en visueel spektakel.

Verlichting

"We werken vanuit het idee dat het volk op zoek is naar een uitvlucht uit deze onrealistische online wereld," vertelt Dennis ten Vergert die de rol van Judas vertolkt. “De figuur van Judas is zo iemand die gered wil worden en verlichting wil vinden door zich bij Jezus aan te sluiten. “

Wanneer Judas vindt dat Jezus zich te veel laat meeslepen door zijn “fans” die Jezus weghouden van de kern van zijn verhaal, voelt Judas zich aan de kant gezet en verraadt zijn beste vriend. Het lukt hem niet erop te vertrouwen dat hij ook echt die verlosser is waarop hij had gehoopt.”

“Dat is iets van deze tijd, de idolen die op bijna religieuze manier aanbeden worden en vervolgens net zo makkelijk weer aan de kant worden gezet,” aldus Ten Vergert.

Botsen

Dat de voorstelling speelt in september is geen toeval, ook daar is over nagedacht.  Het sluit naadloos aan bij de thematiek. Een groot verhaal zomaar op een alledaags moment vertellen, rauw realistisch en ongewoon.

“Je moet niet proberen er een brave voorstelling van te maken” aldus regisseur Daniël Cohen. “Ik vind het leuk om nieuwe met het oude te laten botsen. Het is van origine een hele anarchistische controversiële musical maar is in de loop van de jaren steeds braver geworden. Het is onze bedoeling om weer een voorstelling te maken die mensen aan het denken zet. “

Project JCS is te zien van 13 t/m 22 september 2013 in de haven van Rotterdam. Voor kaarten klik hier.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/YWV6_OYolb8" frameborder="0" width="420" height="315"></iframe> 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons