'Ratten knagen aan zijn tenen'

Arjan Lock bezoekt vluchteling in kamp Zuid-Soedan

Voor EO Metterdaad bezocht Arjan Lock een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan. Daar ontmoette hij de 23-jarige jarige Nixon. In zijn blog vertelt hij over deze ontmoeting en de verhalen die hij hier te horen krijgt.

Vijf vierkante meter schat ik de oppervlakte van het hutje waar ik met fysiotherapeut Simon binnenloop. Al 7 jaar ligt de 23-jarige Nixon verlamd op bed in een dorpje in Zuid-Soedan. Toen hij 16 jaar was, werd hij aangereden door een legertruck.

Ik bezoek hem met fysiotherapeut Simon. Simon ontdekte Nixon een jaar geleden. Hij sprak Nixon moed in en gaf hem tips om z'n bovenlijf te oefenen. Nixon kon namelijk alleen nog maar liggen. De vreugde was enorm toen Nixon een rolstoel kreeg van de stichting waar Simon voor werkt.

Maar z'n enthousiasme werd wreed bestraft. Hij kreeg doorzitplekken en nu ligt hij al weer maanden op bed. Als Nixon mij z'n oefeningen laat zien, doet Simon een gruwelijke ontdekking. Nixon's voeten blijken te zijn aangevreten door ratten. Als ik Nixon vraag wat hij de hele dag doet, pakt hij de bijbel die hij van vrienden te leen heeft. "Dit is het enige boek dat ik lees", zegt hij blij. Geld voor eten is er nauwelijks. "Twee keer per week hebben we eten", zegt hij.

Helpt u mee zodat Simon zijn werk kan blijven doen. Niet alleen bij Nixon, maar bij nog veel meer bedlegerige patienten. Maak uw gift over op giro 300300 van EO-Metterdaad in Hilversum o.v.v. Soedan.

Arjan Lock

Morgen is de reportage met Arjan Lock te zien in de uitzending van Geloven op 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons