Prins Friso overleden

Prins overlijdt op 44-jarige leeftijd aan gevolgen van ski-ongeluk

in Christelijk Nieuws

Prins Friso is maandagmorgen overleden op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandagmiddag laten weten. De prins werd onlangs naar het paleis overgebracht vanuit het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

Na behandeling op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck werd Friso begin maart vorig jaar overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november vertoonde hij tekenen van zeer gering bewustzijn, wat sindsdien niet meer is veranderd. Begin vorige maand werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

De koninklijke familie laat in het persbericht van de RVD weten iedereen die voor Friso heeft gezorgd, heel hartelijk te bedanken "voor de uitstekende en toegewijde verzorging''.

Koning Willem-Alexander en zijn gezin hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken vanwege het overlijden van prins Friso. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagmiddag laten weten. Het vijftal vliegt zo snel mogelijk naar Nederland. Wanneer ze terug zullen zijn, is nog niet bekend.

Prinses Mabel vierde zondag haar 45-jarige verjaardag in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar haar man sinds begin vorige maand werd verzorgd. Mabel en haar dochters Luana en Zaria logeren in het woonverblijf van prinses Beatrix.

ChristenUnie-leider Arie Slob laat via Twitter weten: "Onder de indruk van het bericht van overlijden van prins Friso. Mijn meeleven gaat uit naar zijn vrouw Mabel en de kinderen.'' SGP voorman Kees van der Staaij zegt aangedaan te zijn: "Intens verdrietig bericht dat Prins Friso is overleden. Ons hartelijk meeleven gaat uit naar Koninklijke familie."

Portret Prins Friso
Prins Friso (44) vertrok in 1998 voor zijn werk naar Londen. Daar ging hij achtereenvolgens aan de slag bij de zakenbank Goldman Sachs, waar hij zijn loopbaan 5 jaar later afsloot als vicepresident 'investment banking'. Hij werkte bij Wolfensohn & Company in Londen en bij TNO in Delft, en kwam in 2011 bij Urenco, waar hij werd benoemd tot financieel directeur. Die positie werd vorig jaar opgegeven vanwege de gezondheidstoestand van de prins.

Friso huwde in april 2004 met Mabel Wisse Smit. De verloving, bijna een jaar eerder, zorgde voor veel ophef toen bleek dat Mabel in het verleden contacten had gehad met de drugscrimineel Klaas Bruinsma en het paar in de gesprekken met toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende daarover veel had verzwegen. Ook koningin Beatrix was niet alles verteld. Balkenende vertrouwde het stel niet meer en weigerde parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk. Friso verloor daardoor met zijn jawoord het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Voor de troonopvolging zelf had het geen consequenties omdat prinses Máxima op dat moment al haar eerste kind had gekregen.

Mabel en Friso kregen samen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Ze zorgden samen voor de opvoeding, zo weten vrienden van het prinselijk paar te melden. Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald’s zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid. Het maatschappelijk engagement van de ouders moest al vroeg ook de kinderen worden bijgebracht, zo vonden Friso en Mabel.

De op 25 september 1968 in Utrecht geboren en op Drakensteijn opgegroeide prins, kreeg van zijn ouders al vroeg alle ruimte om zijn eigen weg te kiezen. Hij was weliswaar tweede in de lijn van troonopvolging achter broer Willem-Alexander, maar dat had geen consequenties voor zijn opleiding. Friso heeft die vrijheid altijd zeer gewaardeerd.

Hij bleek een studiebol en ging na 2 jaar studeren in Berkeley in Californië aan de slag in Delft (lucht- en ruimtevaarttechniek) en Rotterdam (bedrijfseconomie) waar hij achtereenvolgens in 1994 en 1995 afstudeerde. Voor beide studies verdiepte hij zich in mogelijkheden tot verbetering van efficiency in de luchtvaartindustrie. Bij de Oost-Europese maatschappij WizzAir kon hij dat later ook in de praktijk brengen. Friso koppelde er ook nog een studie aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau aan vast, waar hij een MBA behaalde.

Prins Friso was evenals zijn andere familieleden sportief. Hij hield van autorijden en golfen, en was van kinds af aan vertrouwd met de skihellingen van Lech waar de koninklijke familie jaar in jaar uit op wintersportvakantie gaat. Op 17 februari 2012 ging Friso samen met jeugdvriend Florian Moosbrugger off piste skiën waarbij de prins werd bedolven onder een lawine. Zijn hart stond door zuurstofgebrek 50 minuten stil en hij raakte in coma van waaruit hij niet is ontwaakt. Vanuit Oostenrijk werd hij overgebracht naar Londen waar hij enige tijd werd behandeld.

Bron: RVD/ANP/Blauw Bloed

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons