Oude Kerk Delft alternatief voor dienst Friso

in Christelijk Nieuws

Nu de Nieuwe Kerk in Delft wordt gerestaureerd, heeft de koninklijke familie de mogelijkheid om een herdenkingsdienst voor de maandag overleden prins Friso te houden in de Oude Kerk. Dat liet Arco Valkenburg maandag weten; hij is voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Beheer Oude en Nieuwe Kerk.

Achter in de Nieuwe Kerk, waar zich de koninklijke grafkelder bevindt, staan sinds mei van dit jaar hoge steigers. Die zijn er neergezet om de ramen, het metselwerk, het hout en het dak te kunnen inspecteren voordat de herstelwerkzaamheden later dit jaar beginnen. De steigers staan zowel binnen in het zogeheten koor als buiten de kerk tegen de achtergevel.

"Het is aan de koninklijke familie om te besluiten om eventueel voor de dienst gebruik te maken van de Oude Kerk'', zegt Valkenburg. Prins Friso gaf in 2004 in de Oude Kerk zijn jawoord aan Mabel Wisse Smit.

Ondanks de restauratie wordt De Nieuwe Kerk nog wekelijks gebruikt voor erediensten, zegt Valkenburg. De restauratie van de kerk neemt 3 jaar in beslag. Gelijktijdig met de restauratie wordt de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk opnieuw ingericht. De crypte is bijna vol en door een herinrichting ontstaat meer ruimte in de kelder. Hier zijn door de eeuwen heen leden van de Oranjefamilie en het koningshuis bijgezet, van Willem van Oranje tot prins Bernhard.

Boven het grafmonument van Willem van Oranje is een berschermconstructie geplaatst voordat de steigers in de kerk werden gebouwd. De herinrichting van het familiegraf is nog niet begonnen.

Volgens Valkenburg heeft de koninklijke familie nog niet met 'Delft' contact opgenomen over een eventuele bijzetting. Wel is tijdens de voorbereidingen van de grootschalige restauratie gesproken over bijzondere gevallen die zich kunnen voordoen in de periode tot eind 2015. "De dienst Koninklijk Huis heeft toen zelf aangegeven dat ze dan graag gebruikmaken van de Oude Kerk'', aldus Valkenburg.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons