Misverstanden over het syndroom van Down

in Geloven

Dat het hebben van een kind met Downsyndroom makkelijk is, zal niemand beweren. Er bestaan echter ook veel misverstanden over leven met Down. Twee portretten van gezinnen die weten waar ze het over hebben. “Het is vast niet toevallig dat ze bij ons is geboren.”

“Lenna is bij ons thuis op de boerderij geboren,” vertelt Jan, getrouwd met Carola. “Ik vond haar meteen een prachtige dochter; we wisten eerst helemaal niet dat ze het Downsyndroom heeft. De verloskundige begon erover. Ze bracht het netjes hoor, ze zag iets aan Lenna’s gezichtje. Vanaf dat moment rolden we de medische molen in. Toen de diagnose definitief was, veranderde er voor mij eigenlijk niets. Ik vond haar een mooi kind. Uniek, net zoals onze andere drie kinderen dat zijn. Natuurlijk heeft Lenna meer kans op medische problemen, maar het is zinloos om ons daar nu al zorgen over te maken.
Vragen naar God heb ik niet. We zeggen wel eens tegen elkaar dat het vast niet toevallig is dat ze bij ons geboren is. We hebben de ruimte op de boerderij en omdat ze ons vierde kind is, weten we wat er bij het opvoeden komt kijken.
Laatst zat het een dag echt even tegen. Maar toen ik de kamer binnenkwam en Lenna’s grote glimlach zag, was mijn hele dag weer goed. Hoe het in de toekomst gaat? We zijn benieuwd hoe ze zich gaat ontwikkelen en welke trekjes we van onszelf bij haar terugzien. Lenna brengt blijdschap in ons gezin.”

Hartenwens

“Lenna, we wensen je toe dat je in je leven veel liefde mag blijven geven en ontvangen, en dat je je Schepper zult leren kennen en Hem mag dienen met alles wat je bent en kunt.”
Papa en mama

“Diyar begint nu hij 7 is wat meer door te krijgen dat hij anders is dan andere kinderen, vertelt Lisette, getrouwd met Braim. “Zijn zusje is vier jaar jonger, maar nu al verbaal sterker dan hij. Als zij ad rem op hem reageert, zie ik aan zijn blik dat het hem verbaast.
We zijn blij met elke stap vooruit die hij zet. Elk woord dat hij leert, is een klein feestje. We genieten daar bewust van. Wat ik echt mooi vind aan Diyar, is dat hij heel puur is. Hij neemt de dag zoals hij komt en vertrouwt erop dat wij er voor hem zijn.
Ik ben blij dat we tijdens de zwangerschap nog niet wisten dat hij Down heeft. Dan zouden we ons veel zorgen gemaakt hebben over hoe het verder moest. Nu had ik een heel onbezorgde zwangerschap. Toen we na zijn geboorte hoorden dat hij Downsyndroom heeft, vond ik het in het begin moeilijk om ermee om te gaan. Ik piekerde bijvoorbeeld over de vraag ‘Wie zorgt er later voor hem als wij dat niet meer kunnen?’ Braim zei meteen: ‘Prima, dit is het, dus dan gaan we ervoor.’ Als ik Diyar nu zie; hij kan lopen, springen en genieten. We zijn gezegend met hem.”

Tekst: Marco van der Straten
Beeld: Dik Nicolai

 

Hartenwens

“Ik wens je een lang en gelukkig leven, lieve broer!”
Je broer Miran

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons