Lilian Janse mag lijsttrekker SGP worden

leden van de Vlissingse kieskring geven fiat

in Christelijk Nieuws

Lilian Janse mag lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Met 23 stemmen voor en 14 stemmen tegen gaven de leden van de Vlissingse kieskring van de SGP haar hun fiat.

(imported body)

Daarmee is Janse de eerste vrouwelijke kandidaat en meteen ook de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP ooit.

Eerder waren al zes mannen benaderd om zich als SGP-lijsttrekker in de gemeente Vlissingen verkiesbaar te stellen. Nadat zij allemaal hadden geweigerd, besloot Janse zich verkiesbaar te stellen.

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin dit jaar paste de partij haar vrouwenstandpunt aan.

Het landelijke SGP-bestuur hield zich maandagavond ietwat op de vlakte over wat er in Vlissingen gebeurd was. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen zei dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de plaatselijke leden in Vlissingen. Formeel mag een vrouw zich verkiesbaar stellen, maar het bestuur zegt wel vast te houden aan het beginselprogramma - dat niet aangepast is na de uitspraak van de Hoge Raad.

Volgens het beginselprogramma van de SGP handelen vrouwen die zitting nemen in vertegenwoordigende of bestuurlijke politieke organen in strijd met hun roeping. Het besluit van de SGP in Vlissingen beweegt zich volgens Van Leeuwen "tussen twee polen: het beginselprogramma en het reglement".

In Vlissingen zei voorzitter Cees de Landmeter van de SGP-kieskring maandagavond dat de partij met Janse als lijsttrekker wellicht meer stemmen krijgt dan met een mannelijke kandidaat.

Proefprocessenfonds Clara Wichmann is ,,verheugd'' over de benoeming van Janse als lijsttrekker. Het fonds voerde jarenlang een juridische strijd tegen het gebrek aan vrouwen bij de Staatkundig Gereformeerde Partij. Volgens het fonds heeft Janse haar lijsttrekkerschap alleen te danken aan haar eigen doorzettingsvermogen en lef.

De SGP zit momenteel niet in de gemeenteraad in Vlissingen. De voorloper, de RPCU, had van 1970 tot 2010 onafgebroken een of twee zetels in de Vlissingse raad.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons