Janse: "SGP-normen en waarden zitten in mijn hart"

Eerste vrouw in geschiedenis SGP stelt zich kandidaat voor verkiezingen.

in Christelijk Nieuws

Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP stelt een vrouw zich kandidaat voor de verkiezingen. Lilian Janse uit Vlissingen wil lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Voor het eerst doet ze haar verhaal in een reportage in De Vijfde Dag.

In een exclusief portret van de 40-jarige Zeeuwse blijkt dat Janse niet kiest voor een bescheiden rol op de achtergrond; zij wil als lijstrekker van de Vlissingse SGP de verkiezingen in. Het lokale partijbestuur heeft haar inmiddels voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. Janse is de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. 

Janse zegt tegenover De Vijfde Dag dat zij de SGP altijd al heeft willen vertegenwoordigen.  Tot voor kort was het onmogelijk voor vrouwen om zich voor de SGP verkiesbaar te stellen.  Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de partij vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar  kieslijsten. De SGP ging daar nog tegen in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar tevergeefs. In maart van dit jaar moesten de staatskundig gereformeerden dan ook noodgedwongen hun vrouwenstandpunt aanpassen. 

In heel het land zijn lokale SGP-besturen nu bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. In De Vijfde Dag vertelt een bestuurslid van de Vlissingse SGP dat er eerst zes mannen zijn benaderd voor het lijsttrekkerschap, maar die zeiden allemaal ‘nee’. Toen hij dat thuis bij de koffie aan zijn dochter, Lilian Janse vertelde, reageerde die: 'Dan doe ik het wel.'

Janse is daarop door het partijbestuur van de Vlissingense SGP voorgedragen als lijsttrekker. De lokale leden van de partij  moeten zich er nog over uitspreken. Dat gebeurt binnenkort. Op dit moment zit de SGP niet in de gemeenteraad van Vlissingen. Bij de laatste verkiezingen kwam de partij een handvol stemmen te kort voor een zetel.

Janse: "De SGP-normen en waarden zitten gewoon in mijn hart. De kans wordt me nu geboden om het uit te dragen. Waarom zou ik het dan niet doen als ik van politiek hou? En dan wil ik het voor de SGP doen, want dat is toch de partij waar ik me thuis voel."

Bekijk de reportage hier:

<iframe src="http://npoplayer.omroep.nl/share/?prid=EO_101196126&s=73&e=1223" frameborder="no" scrolling="no" width="552" height="311"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons