Israël ontvangt laatste Joden uit Ethiopië

"Ontroerend historisch moment"

in Christelijk Nieuws

Israël heeft woensdag de immigratie van de Ethiopische Joden afgerond. De laatste 450 Falasha's, zoals de Joden uit het Afrikaanse land worden genoemd, kwamen met twee vluchten in Israël aan, liet het Jewish Agency weten.

(imported body)

Het Jewish Agency is de officiële immigratiedienst van de staat Israël. Voorzitter en oud-minister Nathan Sharansky was met de laatste groep uit Ethiopië meegereisd en sprak van een "ontroerend historisch moment".
 
Met hun aankomst is de 'operatie Duivenvleugels' voltooid. De laatste 3 jaar reisden ongeveer 7000 Ethiopiërs naar Israël. In totaal zijn volgens de Jewish Agency sinds de stichting van de staat Israël in 1948 meer dan 90.000 Falasha's opgenomen. Tienduizenden kwamen eind 1984 via een luchtbrug onder de codenaam Operatie Mozes naar Israël. In 1991 kwamen daar nog eens 14.000 Falasha's bij. Enkele duizenden mensen moesten destijds in het Afrikaanse land blijven, omdat zij niet konden aantonen Joods te zijn.
 
Diaspora
Falasha's zeggen af te stammen van Dan, een van de twaalf zonen van de Bijbelse aartsvader Jacob. In de diaspora, de verspreiding van de Joden over de wereld, kwamen zij in Ethiopië terecht. In 1972 werd de door de Falasha's beleden godsdienst door de Israëlische opperrabbijn als joods erkend. 3 jaar later erkende de Israëlische overheid de Falasha's ook wettelijk als Joden. Desondanks bleven sommige orthodoxe joden Falasha's het recht ontzeggen zich Jood te noemen.

Foto: Ethiopische Joden tonen de foto’s van familieleden die nog in Ethiopië achtergebleven zijn, tijdens een protest op woensdag 28 augustus voor het kantoor van de Israëlische premier. Ze roepen de regering op de operatie Duivenvleugels niet te staken en hun familieleden alsnog toe te laten.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons