"Islam is een tolerante godsdienst"

Bekeerde ex-PVV'er was ooit katholiek

in Christelijk Nieuws

De islam was volgens ex-PVV'er Arnoud van Doorn een intolerante religie. Inmiddels is de oud-PVV'er zelf moslim en denkt hij radicaal anders over de islam. Woensdagavond vertelde Van Doorn voor het eerst op de Nederlandse televisie over zijn bekering.

In de tijd dat Van Doorn nog voor de PVV actief was, dacht hij heel kritisch over de islam. De islam was volgens hem een intolerante godsdienst, waarin vrouwen en mannen geen gelijke rechten hebben en homo'’s worden onderdrukt. "Ik neem het mijzelf nu kwalijk dat ik destijds te gemakkelijk ben meegegaan in dat gedachtegoed, zonder dat ik me echt heb verdiept in de ware islam", aldus Van Doorn bij Knevel en Van den Brink. Die nu stelt dat de islam wel degelijk een tolerante godsdienst is.
 
Vrij kort nadat Van Doorn uit de PVV is gestapt ging hij zich verdiepen in de islam, niet om zich te bekeren maar om er meer over te leren. Van Doorn ging veel lezen over de islam, bezocht de moskee en ging het gesprek met moslims aan. "Eigenlijk was ik aan het zoeken naar de waarheid", aldus Van Doorn.
 
Katholiek
Religie was overigens niet nieuw voor de van oorsprong katholieke van Doorn. "Ik ben katholiek opgevoed, maar dat begon wel te slijten. De katholieke kerk als instituut stond ook steeds verder bij mij weg". In Knevel en Van den Brink vertelt hij dat hij zich op zondagen niet meer thuis voelde in de kerk die dan bijna leeg was op een paar bejaarden na. "Maar als je op vrijdag naar een moskee gaat, dan zit het daar bomvol met mensen en dan merk je daar een echte levendige sfeer", zo zegt Van Doorn.

Gastpresentator Antoine Bodair voelt zich zichtbaar ongemakkelijk bij het feit dat hij als "verloren schaap" het christendom heeft verlaten. "Kunt u zich voorstellen dat ik mij beschaamd voel?" vraagt hij de ex-PVV'er, waarop hij antwoordt dat je beter kunt kijken wat de religies met elkaar verbindt. "Jezus wordt ook door islam erkend als profeet."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons