Het kloosterleven 3.0

Kleiklooster giet kloostertraditie in nieuw jasje in Amsterdam Zuidoost

in Geloven

Het kleiklooster. Een gastvrije, diaconale en spirituele plek middenin de Bijlmer. Gastvrij, met een open gemeenschappelijke buurtkamer, koffieplek ‘zonder openingstijden’. Dat moet het kleiklooster in Amsterdam Zuidoost worden volgens Johannes van den Akker, één van de initiatiefnemers. Deze moderne monniken trekken zich niet terug uit de wereld maar halen deze juist naar binnen.

Johannes van den Akker “Het initiatief van kleiklooster houdt in dat we op één gallerij een aantal woningen willen kopen waar een leefgemeenschap komt, waar opvangplekken geboden worden, waar een kapel komt, waar een buurtkamer komt. Op die manier willen we een klooster vorm gaan geven.”
 
Maar waar komt dit initiatief vandaan? In Zuidoost woont een groep christenen die wekelijks bij elkaar komt en die als tafelkring verbonden is aan Stroom Amsterdam. Zowel vanuit Stroom als vanuit de groep zelf ontstond het verlangen om als christen actief te zijn in Zuidoost met een kerk in de buurt. En het liefst met handen en voeten. Zo is dit plan, het kleiklooster, ontstaan.

Aan kerken geen gebrek, zo vertelt Johannes . “Er zijn hier al zo’n 130 kerken. We willen geen nieuwe kerk beginnen maar voor het diaconaat en op  voor de noden die er zijn is er voorlopig geen verzadiging."
 
Het kleiklooster wordt geen gewone leefgemeenschap maar wil vanuit het evangelie van Jezus van betekenis zijn voor de buurt. De traditie van het kloosterleven wordt op deze manier voortgezet maar zonder het celibaat. Dat is nog een spannend punt. Iedereen is welkom om in te tekenen voor de woningen, ook echtparen met kinderen. En dat vraagt om meer overleg en geduld met elkaar.
 
Het Kleiklooster is hard op zoek naar bewoners (kopers) voor het klooster.
 
Belangstelling? Kijk hier voor meer informatie
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons