Een bijbeltekst komt tot leven

Matthijs Vlaardingerbroek: "sommige bijbelteksten zijn theoretisch toch mooier".

in Geloven

Per ongeluk zijn we tot op twintig meter van een nest van een zeearend beland. Als we over de rand van de klif naar beneden kijken, zien we de moeder van haar nest opstijgen. Vader vliegt al krijsend en gillend op nog geen vijftien meter boven ons hoofd.

Ik word er een beetje bang van. Nu snap ik waarom een zeearend niet voor niks met eerbied een vliegende deur wordt genoemd. Wat een indrukwekkende spanwijdte. Voorzichtig trekken we ons terug.

Een verontruste vader zeearend
Ik ben samen met mijn tienerzoon Daniel een paar dagen op Canna, een bijna onbewoond Schots eiland. Na twee uur vliegen, een treinreis van vijf uur en dan nog eens vier uur varen, zijn we eindelijk op dit eiland terecht gekomen. Op Canna, wat ongeveer even groot als Vlieland is, wonen maar acht mensen. Voor de rest is er gras, water, hei, rotsen en nu dus ook een verontruste vader zeearend.

Vergelijking met God
Terwijl wij zo snel mogelijk afstand proberen te creëren tussen ons en het nest, moet ik denken aan de tekst in Deuteronomium, waarin God vergeleken wordt met een arend. “Zoals een arend over zijn jongen waakt en voortdurend erboven blijft zweven, zijn vleugels uitspreidt en zijn jongen daarop draagt, zo heeft de HEER zijn volk geleid.”

Theoretisch toch mooier
Ineens komt deze tekst wel heel dichtbij. Theoretisch klinkt dat heel mooi. God als een arend, die voortdurend boven zijn kinderen blijft zweven en zijn vleugels over hen uitspreidt. Ik kan me voorstellen hoe bemoedigend dit moet zijn. Maar op dit moment hoop ik toch echt op iets anders. Hoe zeldzaam en indrukwekkend ik deze roepende zeearend boven ons ook vindt, hoop ik niets liever, dan dat hij heel snel boven ons weggaat en weer terugkeert naar zijn nest.

Bijbelteksten zijn toch veiliger in de Bijbel, dan dat ze tot leven komen boven je hoofd!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons