De kerk en homo’s: een nieuwe tijdgeest?

Exodus International herroept mening en paus wil niet langer veroordelen

in Christelijk Nieuws

Exodus International was zevenendertig jaar lang de grootste christelijke ex-homo organisatie in Amerika. Bijna vier decennia waren medewerkers van Exodus International bezig met programma's en therapieën die homoseksuelen zouden genezen van hun geaardheid. Afgelopen maand staakte Exodus International haar activiteiten en bracht een verklaring naar buiten waarin zij haar doelen herriep en excuses maakte voor het leed dat zij de lesbische, homo-, bi- en transgendergemeenschap in Amerika heeft aangedaan.

Exodus International-directeur Alan Chambers zegt dat deze tijd vraagt om een dialoog die christenen dichter tot elkaar brengt. "Wij zijn missionarissen binnen onze moderne cultuur. Dat betekent dat we moeten dienen en niet veroordelen. Als kerk moeten we een meer bescheiden en dienende houding tegenover de homogemeenschap tonen. (…) Je seksuele geaardheid is niet te veranderen. Door dit te proberen wordt mensen nodeloos leed aangedaan. De kerk moet een baken van hoop zijn, een toevluchtsoord en dat is zij de afgelopen veertig jaar vaak niet voor deze gemeenschap geweest."

De 'homokwestie' is jaren een splijtzwam binnen de kerken geweest. Chambers roept nu op om deze zaak niet langer een reden voor onenigheid tussen kerken te laten zijn.

Grote verandering 
Dit is een grote verandering in het hart van evangelicaal kerkelijk Amerika. Exodus was jarenlang een van de meest toonaangevende en invloedrijke evangelische organisaties. Exodus bepaalde mede de kerkelijke doctrine die leerde dat homoseksueel zijn een zonde is en dat je ervan kunt genezen.

De psychische gevolgen van deze doctrine zijn voor homo's en transgenders enorm geweest. Worsteling met minderwaardigheidsgevoelens, zelfmoord, angststoornissen, gebroken gezinnen en veel verdriet waren de wrange vruchten voor velen.

Paus Franciscus
Opvallend genoeg liet Paus Franciscus deze week in een interview naar aanleiding van de wereldjongerendagen weten dat homoseksuelen niet langer veroordeeld of gemarginaliseerd mogen worden. "Als iemand homoseksueel is en God zoekt, wie ben ik om te oordelen?" aldus Franciscus.

Tijdgeest
Zouden de uitspraken van paus Franciscus en Alan Chambers een nieuwe tijdgeest markeren? Een tijd waarin groepen gelovigen op basis van hun geaardheid niet langer beoordeeld en buitengesloten worden? Ik hoop dat ze de kerk kunnen ervaren als een baken van geloof, hoop en liefde.

Auteur: Miranda van Holland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons