Christenen doelwit in Egypte

in Christelijk Nieuws

Koptische christenen in Egypte krijgen het steeds zwaarder te verduren in het diep verdeelde en door onlusten geteisterde Egypte. In negen provincies in het islamitische land zijn deze week tientallen kerken en andere gebouwen en bezittingen van christenen aangevallen en vernield. Dat blijkt uit gegevens van de politie en christelijke activisten.

(imported body)

Ook de Nederlandse organisatie Open Doors in Ermelo, die opkomt voor verdrukte christenen in het buitenland, maakt zich grote zorgen. "Christenen vormen een gemakkelijk doelwit", zegt Arend Pleysier van de organisatie. Van lokale contactpersonen hoort hij dat de aanvallen vaak oprispingen zijn, waarin mensen opeens hun woede en machteloosheid botvieren. "Het is niet duidelijk of het losse incidenten zijn of dat de aanslagen een structurele breuk inluiden met de relatieve rust tussen christenen en moslims van de afgelopen decennia.''

Onder de meer dan 80 miljoen Egyptenaren zijn volgens Pleysier ongeveer 10 miljoen christenen, van wie 8 tot 9 miljoen tot de Koptische Orthodoxe Kerk behoren. Sinds de oude machthebber Hosni Mubarak 2 jaar geleden werd verdreven, merkt zijn organisatie wel een toenemende uittocht van christenen uit Egypte. "Ze zijn bang dat de situatie verslechtert'', aldus Pleysier.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons