Chinese kerkleider Samuel Lam overleden

Lam zat 20 jaar in gevangenis om geloof

in Christelijk Nieuws

De Chinese kerkleider Samuel Lam is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt. Lam zat in het communistische China meer dan twintig jaar gevangen om zijn christelijk geloof.

Samuel Lam (Chinese naam: Lin Xingiao) werd in 1924 geboren. Zijn vader was voorganger van een kleine baptistengemeente. Lam werd gearresteerd tijdens één van de eerste grote arrestatiegolven van christenen onder Mao Zedong. Hij moest toen twee jaar doorbrengen in de gevangenis, van 1955 tot 1957. Lam weigerde zich met zijn huiskerk onder het gezag van de Chinese staatskerk, de Driezelfkerk, te plaatsen.

Vanuit de staatskerk werd kerkleiders onder meer verboden te preken over de wederkomst van Christus en ook was het verboden mensen onder de 18 jaar christelijk onderwijs te geven. In 1958 werd hij opnieuw veroordeeld, toen tot twintig jaar werkkamp. Hij werkte hoofdzakelijk in de kolenmijnen. Ondanks de barre omstandigheden stopte Lam ook in het werkkamp niet met preken. Lam schreef over die periode het boek Zijn hart bleef zacht

Een jaar na zijn vrijlating pakte hij zijn werkzaamheden in de huiskerk in Guangzhou weer op. Het aantal kerkgangers steeg in rap tempo en Lam betrok een groter pand. Vandaag de dag is de huiskerk van Lam officieel nog steeds illegaal, maar hij wordt gedoogd. Wekelijks komen er zo’n 4.000 bezoekers naar de diensten, verspreid over vier diensten. Tot voor kort preekte Lam nog eens per week, zittend op een stoel in één van de smalle ruimtes op de bovenste verdieping van het complex. In andere ruimtes waren zijn preken op videoschermen te volgen.

Lam bleef altijd op zijn hoede tegenover de Chinese overheid, al was er al in jaren geen inval meer geweest in zijn kerk. Tijdens een bezoek van een Open Doors-medewerker eind 2012 waarschuwde hij: “We moeten erop voorbereid zijn dat we gearresteerd kunnen worden. Voordat ik in de gevangenis kwam, had ik al een tas klaargezet met daarin wat kleren, schoenen en een tandenborstel. Toen ik mee moest naar het politiebureau kon ik die zo pakken. Ik was er klaar voor. Je weet niet hoe morgen eruitziet. Vandaag valt de overheid ons niet lastig, maar morgen kan het anders zijn. Ik bid dat we dan de kracht ontvangen om sterk te staan.”

De dood van pastor Samuel Lam laat een leegte achter in de kerk van China. Samen met de al eerder overleden kerkleiders Allen Yuan en Wang Mindao symboliseerde Sauel Lam de moedige strijd in het volgen van Christus onder zware verdrukking, met als gevolg een enorme groeispurt van de kerk in China. “Meer vervolging betekent meer groei voor de kerk”, was één van de bekendste uitspraken van dominee Lam.

Open Doors werkte in het verleden samen met Samuel Lam en zijn gemeente in de verspreiding van bijbels en christelijke boeken.

Bron: Open Doors 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons