Bouw Israël bom onder vredesoverleg

Israël keurt bouw van bijna 1200 huizen in bezet Palestijns gebied goed

in Christelijk Nieuws

Kort voordat Israël en de Palestijnen weer gaan praten over vrede, heeft Israël de bouw goedgekeurd van bijna 1200 huizen in bezet Palestijns gebied. De Palestijnen reageerden zondag boos. "Door steeds nieuwe bouwplannen aan te kondigen, is Israël bezig de onderhandelingen te vernietigen voordat ze zijn begonnen'', aldus de Palestijnse hoofdonderhandelaar SaebErekat. De bouw overschrijdt een rode lijn'', aldus Erekat.

Minister van Huisvesting Uri Ariel zei zondag dat er in Oost-Jeruzalem bijna 800 woningen komen en bijna 400 in enkele nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De mededeling kwam drie dagen voordat Israël en de Palestijnen weer om de tafel gaan zitten. Ze proberen daarin het vredesproces vlot te trekken, dat al 3 jaar stil ligt.

Ook de Israëlische oppositie reageerde verbolgen. Oppositieleidster Shelly Yachimovich van de Arbeiderspartij noemde de aankondiging ,,een vinger in het oog van de VS, Europa, de Palestijnen en de meerderheid van de Israëliërs, die vrede willen''.

Zahava Gal-On van de Meretz-partij sprak van een bom die de Israëlische regering onder de gesprekken heeft gelegd om ze te laten mislukken.

De bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem was in september 2010 juist een belangrijke oorzaak dat de vredesonderhandelingen vastliepen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei eerder geen nieuwe vredesonderhandelingen te willen als Israël de bouwactiviteiten niet stop zet.

Om de Palestijnen te bewegen naar de onderhandelingstafel te komen, beloofde Israël meer dan 100 Palestijnen vrij te laten die in Israëlische gevangenissen zitten. De eerste groep komt naar verwachting dinsdag op vrije voeten.

Sinds Israël in 1967 de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bezette, hebben ongeveer 500.000 Joden zich er in nederzettingen gevestigd. Daarnaast wonen er 2,5 miljoen Palestijnen. Ze willen een eigen staat en vrezen dat die niet van de grond komt als er Joodse kolonisten wonen.

De nederzettingen worden voortdurend uitgebreid. Afgelopen week stemde het Israëlische militaire bestuur op de bezette Westelijke Jordaanoever nog in met de bouw van meer dan 800 nieuwe woningen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons