Boekrecensie: 'God in het vizier'

Wiskundeprofessor Lennox in debat met de 'nieuwe atheïsten'

in Mediatips

In het nieuwe boek ‘God in het vizier’ gaat wiskundeprofessor John Lennox het debat aan met de ‘nieuwe atheïsten’. Hij laat op succesvolle wijze zien dat de argumentatie van de nieuwe atheïsten zichzelf vaak tegenspreekt, ongegrond en onlogisch is.

Opleving van het atheïsme
Volgens Lennox vindt er in Europa een opleving van het atheïsme plaats. Boeken waarin het bestaan van God wordt ontkracht zijn bestsellers. En busreclames met de boodschap ‘God bestaat waarschijnlijk niet, dus maak je geen zorgen meer en geniet van je leven’ worden uitgebreid behandeld in het nieuws.

Religie gevaarlijk?
In het boek ‘God in het vizier ‘ bespreekt Lennox de argumenten van de zogenoemde ‘nieuwe atheïsten’ en laat hij zien waar de gaten van hun betoog zitten. Het ‘nieuwe atheïsme’ ontkent niet alleen het bestaan van God, maar stelt ook religie aan de kaak. Religie is volgens de nieuwe atheïsten gevaarlijk en de invloed van kerken en religieuze overtuigingen zijn slecht voor de maatschappij. De grote namen van het nieuwe atheïsme zijn de natuurwetenschappelijke denkers zoals: Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris en de inmiddels overleden Christopher Hitchens.

Humor en logica
Lennox behandelt de argumentatie van de nieuwe atheïsten met humor en logica en laat op treffende wijze zien dat deze argumentatie vaak niet veel meer is dan retoriek.Ook verdedigt hij met verve de relevantie van het christendom en toont hij aan dat het christendom nog steeds van waarde is om inzicht te krijgen in onze huidige tijd.

Hulpmiddel
‘God in het vizier’ is een uitgebreid boek en aan te bevelen voor iedereen die op zoek is naar duidelijke en gedegen antwoorden op vragen als: ‘Is religie giftig?’, 'Kunnen we goed zijn zonder God?’ en ‘Heeft Jezus werkelijk de dood overwonnen?’. Daarnaast is het boek zeer behulpzaam om inzicht te krijgen in het debat tussen de nieuwe atheïsten en christenen. Het boek is dan ook een goed hulpmiddel om zelf je standpunten in dit debat te bepalen.

 

Lennox J.C. 'God in het vizier - Waarom The New Atheists hun doel missen'. Ark Media, Amsterdam. €19,95

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons