“Blijf bidden als de bom valt”

Britse koningin had speech al klaarliggen voor Wereldoorlog III

in Christelijk Nieuws

De Britse regering heeft in 1983 alvast een toespraak geschreven voor het geval er een kernoorlog uit zou breken. “Blijf bidden” en “houd de eenheid”, zou koningin Elizabeth haar onderdanen op het hart hebben gedrukt.

De speech was opgesteld voor een grootschalige oefening, waarin verschillende scenario’s tijdens de Koude Oorlog werden gesimuleerd. De toespraak was geheim, maar is vandaag vrijgegeven, omdat in Groot-Brittanië alle documenten na dertig jaar openbaar worden gemaakt. Het is onbekend of koningin Elizabeth de tekst ooit heeft gezien. De toespraak is in ieder geval nooit opgenomen.
 
Ondanks bevat de tekst veel persoonlijke gedeeltes. Zo ‘noemt’ de koningin ook haar zoon prins Andrew, die op dat moment diende in de Britse marine.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons