Bijbelstudies, bands en barbecue-record

Flevo Festival herrijst uit as als Flavor

in Mediatips

Vijfendertig jaar heeft 't bestaan: Flevo Festival, totdat de organisatoren afgelopen jaar de stekker uit het festival trokken wegens tegenvallende bezoekersaantallen en een gebrek aan animo.

Festival
Het enige christelijke muziekfestival in ons koude kikkerlandje was bijkans verdwenen, en dat terwijl het voor vele gelovige jongeren een verschrikkelijk belangrijk evenement was. Ook woordvoerder/organisator Joanne Bijleveld werd grootgebracht op het festival en ontwikkelde aldaar haar identiteit door de vele pittige gesprekken met anderen. "Mijn hele godsbeeld veranderde op het festival. Ik was grootgebracht met het idee van een straffende God, totdat een man me vertelde dat je je best niet hóéft te doen: God houdt van je. Dat geeft vrijheid." 'Wat te doen zonder Flevo Festival?', dacht ook het vrijwilligersteam, dat eigenhandig uit de as het fonetisch vergelijkbare Flavor Festival deed herrijzen.

Waar is het: Landgoed Velder te Liempde. Doet dat al een belletje rinkelen? Jazeker, het is hetzelfde terrein waar ook het voortijdig afgeblazen yogafestival Inspire zou plaatsvinden. Het puik bebosde landgoed in Brabant was van een oude barones die eerdere festivals nog met een golfkarretje over het terrein tufte en zag dat het goed was. Helaas is ze inmiddels heengegaan, maar haar familie waakt nog altijd over het landgoed en de festivals.

Wat kun je er horen: bands en muzikanten die zich met de grote vragen bezighouden: waartoe zijn wij hier op aarde? Hoe verhouden we ons tot elkander, tot onze geliefden en tot God? Van religieuze nu-metal (The Circle Ends) tot gelovige folk (Lieve Bertha, Rogier Pelgrim en The Black Atlantic) en het dansfeestje "Jesus loves Electro".

Beoogde publiek: Het moge duidelijk zijn: voornamelijk christenen. Van elke kerk, drukt woordvoerder Joanne Bijleveld ons overigens op het hart. Er wandelen ook veel zogenaamde 'randkerkelijken' rond, jongeren met twijfels over het geloof die wellicht op Flavor Festival antwoord kunnen vinden op hun vragen. Volgens Bijleveld zijn er zelfs een paar niet-gelovigen, maar die zijn toch echt in de minderheid. "Tien procent, misschien nog minder."

Unique selling point: Het is het enige christelijke festival van Nederland, dat is toch al uniek genoeg op zich? Maar er is meer: bijbelstudies, inspirerende lezingen, pittige debatten over vragen als "ga ik naar de hel?" én last but not least: een gigantisch barbecue-record te vestigen: donderdagavond nodigt Flavor Festival alle bezoekers uit om te grillen tot ze erbij neervallen en hopelijk de allergrootste festival-barbecue ooit te houden. Hoeveel worstjes daarvoor nodig zijn, dat weet Bijleveld ook niet precies. En óók uniek: ze schenken géén gerstenat, dat zou de focus van het festival kunnen verplaatsen. Op de campings is bier overigens wél welkom.

Is dit nou heel anders dan het Flevo Festival? Een tikkeltje rauwer, denkt Bijleveld. Wegens kleiner budget gingen ze terug naar de oorsprong: op het festival mag je natuurlijk 'chillen', maar minstens zo belangrijk is het prikkelen van de bezoeker met heftige en minder heftige discussies, bijbelstudies, optredens en gesprekken. "Welke keuzes maak ik? Heeft god wat te maken met mijn relatie? Hoe moet ik mijn leven leiden?" Wij zeggen: ga je naar het Flavor Festival, wie weet kom je als een ander mens terug.
 
Wat kost het: 100,- euro voor een passepartout, 55,- euro voor een dagkaart.

De eerste editie van het Flavor Festival vindt van aanstaande donderdag 15 augustus t/m zondag 18 augustus plaats in Liempde. Er zijn nog kaarten.
 
 Deze reportage maakt deel uit van de VPRO 3voor12 serie Festivallitus, over kleine obscure prachtfestivals.

auteur: Timo Pisart
foto: MCKlin/3voor12.nl


<iframe src="http://www.youtube.com/embed/uS4AKF3Z4LE" frameborder="0" width="560" height="315"></iframe>
 
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons