Ben Tiggelaar: “Nieuwe zelfgekozen god is werk”

4 redenen voor verstoring werk-rust in westerse maatschappij

in Geloven

Onze nieuwe god is werk. Dat stelt schrijver en trainer Ben Tiggelaar in de NRC. Hij merkt onder andere op dat veel mensen niet meer kunnen ontspannen tijdens hun vakantie. Ze zijn ook dan nog voortdurend in gedachten bezig met hun werk zijn, volgens Tiggelaar hun “nieuwe god": “Eentje die weinig vergevingsgezind is, voortdurend nieuwe offers vraagt en ons zelfs in onze vrije tijd niet met rust wil laten.”

In zijn column haalt Tiggelaar vier redenen van de New Yorkse predikant Tim Keller aan, die verklaren waardoor de balans tussen werk en rust verstoord is. Zo loopt onze baanzekerheid steeds verder terug, is de prestatiedruk toegenomen (“En als je dat niet (meer) wilt, staat er iemand anders klaar om je plek in te nemen”), maakt de technologie het mogelijk altijd en overal te werken en ontlenen we steeds meer onze identiteit aan onze baan en prestaties.
 
Vooral dat laatste punt is volgens Tiggelaar het overdenken waard. Is het verstandig om onze eigenwaarde aan werk te ontlenen? Maar ook: wat is het alternatief voor de moderne mens? “Predikant Keller zoekt naar antwoorden binnen zijn geloof. Veel mensen zullen stellen dat zij dit punt voorbij zijn. Maar ik vraag me af of dat waar is. (…) Voor talloze mensen in onze samenleving is werk de zelfgekozen nieuwe god.”
 
Lees Tiggelaars hele column bij het NRC.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons