'Asielzoekers behandeling' op Flavor Festival

Organisatie laat 'gelukkige' mens zien wat Nederlands vreemdelingenbeleid is

in Mediatips

Op het Flavor Festival dat plaatsvindt van 16 t/m 18 augustus in Liempde (Brabant) zullen Time to Turn en Amnesty International 'gelukkige' mensen opsporen en hen onderwerpen aan een door het Nederlandse vreemdelingenbeleid geïnspireerde procedure.

(imported body)

Met de procedure wil de organisatie mensen aan den lijve laten ondervinden wat 'gelukszoekers' die naar Nederland komen meemaken tijdens de procedure die ze doorlopen om asiel aan te vragen. 

Om dit zo nauwgezet mogelijk na te bootsen, wordt de participerende festivalbezoeker zelf een gelukszoeker die tijdens het in behandeling nemen van hun procedure in een cel moet afwachten wat er gebeurt. Daarna krijgen zij in een afschrikwekkende tent een fragment uit de documentaire 'Vreemdelingendetentie in Nederland' van Amnesty te zien.

Time to Turn en Amnesty houden rekening met de mogelijkheid dat deze afschrikwekkende procedure heftige reacties op kan roepen. Zij voorzien daarom ook in nazorg. Mensen kunnen na het zien van de documentaire hun emoties uiten op de Wall of Shame die Amnesty op zal werpen. Ook is er een mobiele fotostudio waar mensen een foto van zichzelf kunnen laten maken, die vervolgens gebruikt kan worden als actieposter. Op deze manieren kunnen mensen zich uitspreken tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid en vreemdelingendetentie in het bijzonder.

Bron: IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons