Aartsbisschoppen treden af na financieel schandaal

Sloveense kerk tot nu toe 1,7 miljard euro verloren

in Christelijk Nieuws

De aartsbisschoppen van de Sloveense hoofdstad Ljubljana en van Maribor, de tweede stad in Slovenië, zijn wegens een financieel schandaal afgetreden. Dat heeft een vertegenwoordiger tegen het persbureau STA gezegd.

(imported body)

Het Vaticaan liet weten dat paus Franciscus het ontslag van beide aartsbisschoppen heeft aanvaard op grond van artikel 401 paragraaf 2 van het kerkelijk wetboek. Daarin staat dat een bisschop die wegens een zwakke gezondheid of een andere reden minder goed in staat is zijn ambt te vervullen, dringend wordt verzocht ontslag uit zijn ambt aan te bieden.

Instorting van vermogen
Anton Stres (70), de aartsbisschop van Ljubljana, en zijn collega van Maribor, Marjan Turnsek (58), worden medeverantwoordelijk gehouden voor de instorting van het vermogen van de kerk in Maribor. Door riskante investeringen en mismanagement heeft de kerk tot nu toe al 1,7 miljard euro verloren. Het grootste slachtoffer is NLB, de grootste Sloveense bank. Het Vaticaan heeft een onderzoekscommissie de zaak laten onderzoeken, maar de bevindingen zijn geheim.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons